《突發》IVE 有護士課程讀

448 回覆
464 Like 26 Dislike
的機電仔以為自己人中之龍
學歷hd來計好多工程人工都係卡係30k到
EN護士性價比真係高好多
岩晒啦,讀唔成書做護士
錯啦
Thei civil 一定好過 poly bse
Bse 本身就低賤
FG 都5皮
只要計埋OT
唔好伏人啦
有poly bse 唔入 入Thei
辛苦個頭咩 睇邊啲真係 大把成日坐係到督手機講八卦
哂氣啦咁 時薪咁低
所以 你話做人定係做狗?

畢業生起薪點:
文憑教師32000 (冇degree)
學位教師 34000 (有degree)

登記護士 23080 (冇degree)
註冊護士 36570 (有degree)

畢業工程師 24000 (有degree)
你唔講埋

見習工程師(冇牌) 24050
工程師(有牌) 75585
其實而家有好多啱啱畢業都好醒知道做HA辛苦一出嚟就做私家
或者直接去啲clinic 做
連返夜都唔返再唔係可以去DH入政府
做夠三年可以直接去澳洲技術移民攞PR
正正常常做工程 40k+ 做八至十年

之後睇你命水可去到咩水平
你講果個係RN? EN邊有咁高起pt
都係啲工程狗懶係懷才不遇先講 同埋驚人爭飯食
弱智 邊有得比
就係太短缺政府先叫人開 你就倒轉因果
社工係撚咩 越嚟越多sen同廢老仲有精神病人
護士從來都唔係你所講要讀到書、智慧高
社工都好多hd可以做 得教育係degree起跳同學歷歧視好嚴重
你拎政府價出黎講係咪人人都政府價?私人市場有牌個價7折左右,護士就真係人人都拎呢個價起
所以話你個人戇鳩 求其讀埋個RN max係幾多錢知唔知?
做工程,我諗你一世都做唔到呢個人工啊 如果做Ha仲有約滿酬金 仲可以賣血 走出工程世界啦
15分穩入 讀完攞到degree起薪>40k
啲人仲話香港搵唔到錢
其他工咪一樣有難頂之處 加上個門檻同穩定性都冇得比 你社工教育試下3rd hon grad搵唔搵到工
1%借600萬 其他人就捱緊4.125% 差幾倍利息 勁爽
根本唔關流失事 事實係唔夠 流去私立咪一樣係護士

睇返人口比例遠低過其他國家 香港人口老化仲要咁嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞