無學歷既女性根本慘過無學歷男性

331 回覆
59 Like 1136 Dislike
賣相=贏埋有學歷
超市收工
永遠唔請男人
成日話男性著數d
真係唔見得
唔好講咩公平,呢個世界從來都無公平
應該要加返唔靚既女性
呢啲女拳又唔幫男人手爭取平權
講女權係平權根本係笑話
咪係 咁仲話慘
無學歷男連搵另一半都難啦 自己有個搵4萬既男朋友仲係度話慘 真係痴撚線
女人係職場上努力搏殺,搏唔到就搵人嫁左佢就得
唔理係咩,毒毒都好,搵人埋單都算易

男人呢?搏唔到都要搏落去
而家去到30歲人讀書又唔係唔讀書又唔係

其實好多人40 以至50仲讀緊書
唔講讀學位課程或者postgraduate

依個世界都仲有好多技能或者証書課程
如果向錢看
讀陪月 護理 化妝 都係一個方向
呢啲唔計女人慘啲阿
樓主起碼都有條仔可以諗結婚,好多低學歷低收入低社交能力嘅男人都係A0
可以做雞

有樣有身材 的話
做d 老肥佬 秘書一定請
清講得岩,因為HR唔係人
有男朋友 準備結婚 都仲覺得自己慘過人
男人無3-4萬以上 仲慘過狗 無人睇得上你
喂大佬
隻game咁易玩都可以比你玩爛
怪得邊個
有波露波
無波露腳
樣衰唔出樣
肥婆就修圖
賣相、私聊、ig雞、onlyfans
賺錢途徑眾多任君選擇
人老珠黃想結婚時又可以搵毒撚埋單
依家係女人無腦發達嘅年代
樓主係咪傻撚咗
都解釋到點解大學生女多過男
好多專業界別都男女各半
但整體人工女人都未追到男
除咗因為婚嫁生育因素
其中一個原因係基層男女可選擇工種同搵到嘅錢唔同
男人讀唔成書 但肯付出勞力
大把藍領工收入三萬以上
同level嘅女人多數做樓面 譚仔之類呢啲輕勞力工作
人工自然差一截

唔做勞力工作都未必淨係體力問題
都有唔少女人做到地盤工
但文化層面上
女人要擔心做藍領身水身汗曬黑周身傷痕受嘅外貌羞辱比男人多好多
相反男人就會被讚好Man好型
唔會係擇偶嘅障礙
甚至有加乘
成個文化由細已經唔鼓勵女性做粗重嘢
太陽剛會被shame男人婆無人要

但傻鳩就鍾意拎收入差距打飛機話禾地男人真係巧叻叻呀
無視所有social context
正常女仔賣相分分鐘幾萬一個月
靚啲嘅女仔賣到十萬八萬都唔奇
美容sales呢啲係好食口才好食腦嘅工嚟,底薪低到傻,靠份佣先有得食。
如果口才唔掂,男人做裝修油吓牆,人工係固定時薪,有開工就已經有千幾蚊日,師傅叫點做就點做。個工作係冇可比性

依家樓主重點係作為一個蠢嘅女人,可以選擇自力更生嘅工種係好少。你就算去商場坐counter都一樣要湊客,要識聽識講英文普通話啦,如果真係蠢到中四都讀唔完,你估人哋會請?

頂盡你話中四畢業去餐廳炒散洗碗或者做7仔百佳,但呢類嘢人工同男人做技工裝吓風扇熱水爐已經差咗好多啦。就算做順豐倉人工都高過7仔。
你唔洗做都得啦,有老公養
曲線炫耀啫
你唔靚姐,你靚嘅開個only fans已經賺到盤滿缽滿

做擔擔抬抬嘅男人邊有美容師嘅細心湊客同sales嘅口才,根本唔係counterparts嚟
你叫佢哋做賣男人嘢嘅sales都唔會做得嚟啦
拎個橙同蘋果比

對應返搬抬男人嘅女人應該係譚仔姐姐個level
你結婚點會唔夠錢呀? 去簽紙好平姐
你搵咁既人工唔係覺得自己有資格擺酒呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞