無學歷既女性根本慘過無學歷男性

331 回覆
59 Like 1136 Dislike
自己唔努力就唔好賴落個閪度,睇晒成段文都覺得你人生只係值搵萬幾兩萬蚊
咁痴線嘅
我都衰咗係讀書但係我工作上都幾捱得我連續返1個月12碼未斷過
唔好廢up la
院舍大把姐姐唔夠人手做
無咩重力工,執下屎換下片沖下涼
最多換下床單搬去洗咁
樓主做唔做?
葵涌有堆安老院長期請人
20k up 有手有腳就請

讀nursing又可以係出路
每年都有一堆升唔到原校既女仔入去讀
呢啲少男人啦
男人又出千字文講?
呢份唔止一千一日添
你老母閪,一千一日好撚多咁
一個月做足都係30k

唔好成日怨天尤人
就算搵份萬拎蚊既工都大把人生活緊同生活得好好
各人有各人生活
問題係點做啫
又多諗頭但無諗過自己可以點樣享受生命
成日怨天怨地浪費人生
一萬個有冇一個?同埋佢有讀返書。
香港地就算唔出賣肉體 女人個樣生得正常少少都唔會窮 有美容有保險有金融有地產 再唔係賣下化妝品賺下女人錢真心唔會窮架
1. 想升人工升職緊系要有入場券(學歷)啦,呢d無關男女
2.唔通法例有寫30歲唔比讀書咩?定你覺得再過幾年就會死?咁點解要自己搵理由唔讀?
3.警察你體能過關咪考多幾次lor,溫多幾次面試呢d
4.學徒可以試下考返d關事嘅牌先?面試會好d

男女都有自己優勢職業架,試下努力增值下自己/執下個profile令自己望落有吸引力,加油
大學唔係職業訓練局
大把人讀書為興趣喎
讀同做冇興趣嘅嘢好難有成就嘅
女人啲興趣藝術、設計、文科全部唔賺錢的
男人自己唔讀書賴制度賴社會
男人之恥
明明成功人士男多女少
應該反省下自己點解做唔到成功人士之一
女校啲女考得好間學校被評為band 1
d男校做唔到band 1都係裏面啲學生唔爭氣
咁都有得賴女人
咁點解唔係啲女剩係想揀啲BBA 果啲 ?
諗都唔係HKU CU POLY engine 寧願OU advertising/ 樹大 痕大 BBA
根本本身學位就過剩

小六派位就唔係我吹既
vice pm
幾千萬人都冇一個

當一日一單,一個月有3萬,做少幾日都2萬
做鴨有冇?如果有,請問邊度見工
我明呀,但巴打嘅境界好高
有身體可用都係因為班男人叫雞課金電子雞俾錢老婆洗
全部男人唔課金俾啲女人就得啦
人生安全問題,女人力氣唔夠男人大,露宿者體力仲要比平常人差,隨時比人性侵。男人都會比性侵,但少啲囉。
你講既野同佢會唔會成為露宿者有咩關係 同埋佢比人性侵 所以會餓死街頭嗎
另外 會比人性侵就會少啲可能成為露宿者?
你估男人唔會被性侵就會想成為露宿者嗎?
你想爭論呢樣野?你繼續回佢啦。
無學歷 唔賣身,通常得飲食業做
讀書/學習係為知識,幾時都唔會遲,睇Youtube自學修理水喉都係學習嘅一種。讀大學同樣幾時都唔會遲,呢樣係普通人改變自己人生嘅最佳途徑。有五成係為咗張沙紙,另外係為咗開闊自己嘅視野、培養自學能力、獨立生活嘅能力、解決問題嘅能力、建立同層次嘅人際網絡等等。好多人話讀大學無用,我會一笑置之,因為佢地一係無讀過大學,一係無認真讀過大學,渾渾噩噩浪費機會,我自己都會後悔以前經歷嘅唔夠多。
如果經濟壓力唔大,放假唔好返酒店保安啦,讀返個part time degree好過,野雞學店都好,拎咗張沙紙,有心再報個master洗底。另外,結婚要雙方溝通清楚,尤其另一半嘅人生計劃可能同你唔一樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞