有冇人開始唔鍾意香港地「咁負面」?

356 回覆
257 Like 944 Dislike
民眾喜近油價上漲
岩,你岩
我最鐘意強國式唱好 喪事要當囍事辦社會充滿正撚樣
真 唱衰都唔緊要
啲傻閪移左民仲要靠唱衰香港黎搵食果吓核突
因為五年前畀咗個錯覺自己友
覺得自己蝕底咗
然後發錯咗個爛渣

而家又返唔到轉頭
借住呢個爛渣 繼續做衰嘢
做衰嘢就會畀受害者鬧

即係而家變到咁樣
搵藉口做衰嘢 > 畀受害者鬧 > 唔忿氣 > 搵藉口做衰嘢

呢個惡性循環
然後仲要好似巨嬰咁樣
期望受害者氹返罪犯

源頭就係班罪犯做衰嘢
然後佢哋又畀人鬧
你話點會唔負面?

但係都係嗰句
源頭係佢哋
帶頭做衰嘢嗰個就係仆街
我明樓主
香港太重負能量太重又多戾氣
基本上個個都有精神病/ 焦慮
Social Media仲要幫你放大晒,上少啲應該係第一步
當係改變唔到都逃避一下
開心又一日
唔開心又一日

咪唔開心囉
北韓所有評論都好正面,你去啦

五毛日日唱衰英國架喎
你咁樣抹殺人地努力都有既?
個原因好簡單 香港市民參政空間細 政府長期同民意脫離 比你討論到啲咩又點吖 咪又係改變唔到啲咩 對咁現實咁結果論嘅香港人嚟講認真討論都晒氣 你想點樣唔放負?
你哋邏輯真係好好
大家都俾環境影響咗
所以要解決嘅地方唔係佢哋或我哋
你明唔明我意思?
所以我覺得你比較需要渲洩一下壓力
做下運動、冥想點樣?
以前叫憤青
而家叫連登仔
留港死全家
有冇諗過果幾個reply 「生意好呀」,「由治及興」,「執十間開十六間」點樣出黎?

係香港渣旗人鳩噏,毫無營養,冇數據支持,完全冇用腦諗過而誕生
未必係本質傾向負面,只係新聞嘅價值在於平時唔會出現,所以你會睇出軌嘅比睇幸福美滿嘅多°因為大多婚姻都係美滿,所以如果新聞都係報呢啲,咁我都唔需要睇啦,我一早都已經知道結果°
問題係個負面因素係某D人造成
但佢地視而不見
仲迫人唱好
社會負面先係正常
唔通你同佢地一齊講大話
改? 改乜呀?
市面一片繁榮
人人安居樂業
有多人旅遊
又有世界文明嘅膠氣球
點解要改?
好有深度
你咪唔好睇囉
大把傻閪睇
你總結哂D負面野
好負面
當你明 kol靠咩搵食
之後睇佢果d咩人
你就唔會太care
同埋記住靠自己第一身接觸資訊 唔好睇YouTube或者lihkg
咁係你悲觀啫。咁多說好香港故事你又唔講?
又有熊貓黎啦,食唔哂啲竹仲可以做廁紙賣。咁重大嘅利好消息你想放負都難。

得閒睇多啲國家發展嘅新聞,了解多啲新質生產力,有大局觀,唔好成日俾啲小新聞影響先得架。
係。 呢個風氣淨係香港既討論區先係咁, 台灣,大陸小紅書, Reddit 都唔係咁。 都會有呢d情況,但係係10-20%左右。 香港連登同Facebook 講緊差唔多80% 係呢d 情況。

想要正常討論,建議放棄連登,轉去threads. 宜家threads 個氣氛都ok. 遲d唔知會唔會玩爛
冇問題喎,香港而家咁安全,人人都好鍾意
唔鍾意嘅話都係因為佢哋悲觀啫
真心提出建議無人正視之餘仲會俾人拉。我都係由治及興生意好算。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞