你問我答,睡眠窒息手術食全餐 2年後效果 (台灣重做,有圖慎入)

258 回覆
207 Like 7 Dislike
Thx, 目前我問完有進展再分享
唔係
但基本個個ENT 醫生都係咁嫁啦
無特別搵醫生度AHI,或者上顎闊度
因爲第一次第二次都係香港醫生照支鏡就見到氣道窄
所以直接做手術

睇過另一個醫生佢話唔應該咁
要做晒sleep test先再做sleep endoscopy
正宗睡眠窒息原教旨主義咁

所以我再睇唐教授佢知我做咗第一二次手術,
又係叫我再做sleep test
但我實在claim得太多驚過quota
同埋唔知要洗幾多個4/5千蚊覆診

所以直接搵劉醫師主要解決軟顎疤痕問題
咁佢先一次過重做晒幾parts

認同你, 鼻敏感搞到我軟顎有向後塌嘅傾向,加埋啲鼻水鼻涕,
所以個鼻孔啲空氣塞住咗唔係好落到去呼吸管道.
擘大口呼吸,就緊加令個脷底同軟顎放鬆,越來越厚
不過照過CT下顎係正常

上年係做埋翼管神經截斷手術
同埋鼻竇炎手術先正式無晒鼻水倒流
乜類固醇 Avamys, Dymista, Telfast-d都唔洗再用 (之前係常客)
呢一年正式用返晒鼻呼吸
無晒聲, 0 鼻鼾
朝早無晒烏眉恰睡
香港醫療系統應該要大改革,醫術好唔好就見人見智,但永遠睇少少病都貴到仆街
排期做測試要等好耐

個人經驗見到醫生叫佢寫紙轉介私家上門做就好快,之後覆診再要做多個測試好似叫滴定,最後醫生岀紙轉介去買機
我勁瘦都有 關咩事
瘦就唔可以大波咩
啲醫生成日話開多兩班會影響醫生質素
事實上除左直接影響依家醫生收入之外
根本對醫生質素唔大影響
會考十優做定係28分 都根本唔會係智障
生咗粒水囊之後佢透過姑娘講話要入完做
診金太貴
預咗佢講嘢運我吉
之後佢都無follow up
都費事再睇佢

投訴難度好高
好在唔係啲生命由關嘅手術
唯有自己硬食手術做唔好嘅結果
之前易小玲係香港做左30幾次手術都唔掂,去台灣就一次過搞掂。後尾有記者就問香港班醫生點解台灣一次就得,香港班醫生就顧左右而言他
咁有冇話要幾嚴重先畀做?
定都係照排?排幾耐
我試吓問
btw, 最近先發現台灣好多醫院都分佈響台中
台中多醫生肯做open label 同試新嘢,同埋台中啲人幾nice,電話都比我同佢傾,所以三次唔同手術都係台中

之前都有聯絡台北啲醫院醫護人員感覺有少少cool跟程序,當時聯絡佢地都係要我飛過去見醫生先得
咁想問你入台證填到訪原因係醫療定係觀光?如果填醫療係咪要你畀相關證明?thanks
台灣醫療真心認真同關懷
專科開LYRICA 收我$1800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞