你問我答,睡眠窒息手術食全餐 2年後效果 (台灣重做,有圖慎入)

258 回覆
207 Like 7 Dislike
多謝巴打既建議;我自己既睇法:
見過有例子自體植入半年俾身體吸收返,同埋台灣方面都好似得邱昱勳做第一宗,臨床個案唔多。
李達人醫師果邊用人工骨植入,做咗幾十年,個案都好多。
上次覆診李醫師同我講我個鼻唔係真正嘅塞,係鼻道仲有啲闊,要等1年左右俾鼻黏膜生返厚就會好;加上睇埋陳醫師佢都建議我等術後恢復。
1月會覆診見李醫生,到時同佢講返個情況。
會搵吓PRP; 目前見到台灣既中山大學醫院有,覆診前會做多啲research,同問吓醫師
同埋我想問下巴打有冇內視鏡既相? 想比較下你鼻甲既情況。
我自己搵過長庚網站植鼻甲成功既相,同我覆診照內視鏡既情況差唔多
手術過程瞓左答你唔到
你啱突破盲腸
靠醫生比內窺鏡先知
我同你差唔多
但政府做
埋單$100+$150
唔影響生活其實唔使做. 想做的話, 可以睇吓我依個post

長期鼻塞,去左台灣做手術
https://lih.kg/3443152
好耐無見
so far效果ok?
呢個post已經有兩個李達人緊病人
效果好好, 當斷哂尾.
我send左email 去幾間醫院問藥物誘導睡眠上呼吸道內視鏡檢查要幾錢
得一間醫院覆,仲係話要去睇左醫生,等醫生評估左先知幾錢

我都預唔到價錢
係咪睇過旺角專科鍾耀x?我下星期搵佢睇鼻瘜肉同做睡眠測試,佢唔得嗎?
佢話間醫院冇呢個測試
Philips DreamStation
保險包唔包就答你唔到, 我記得如果好似攞醫生證明可以平啲, 部機好襟用
所以條撚樣做衰左收左30幾萬就咁乜補救呀都無?
thanks分享,有冇順便檢查埋係咪上顎空間導致鼻腔吸氣容量不足夠?上顎闊度幾多CM?

因為如果有長期鼻敏感,都會容易出現上顎未能發展到正常人嘅闊度(過窄),從而令你呼吸方面出現毛病。
解決方法:牙科,上顎擴張器。但係要搵到一個識做嘅醫生並唔容易

有冇做睡眠窒息測試? AHI指數係幾多?
定係你而家已經完全解決晒睡眠問題?
瞓完第二朝好有精神?
係咪冇晒啲鼻鼾聲?
定係純粹細聲咗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞