你問我答,睡眠窒息手術食全餐 2年後效果 (台灣重做,有圖慎入)

258 回覆
207 Like 7 Dislike
係,一次過重做咗三個手術 5萬幾hkd,一次搞掂返晒,

隔一排飛去覆過一次診hkd700左右,照多次內窺鏡檢查,一大堆藥
之後到而家都無事無再返去follow up

3個手術都係喺香港做得唔好,
2個睡眠窒息症,1個耳咽管閉塞
但無台灣醫保都咁平? 係私人市價黎?

因乜香港可以貴到咁
想問樓主醫保買邊間
公私醫院都係差唔多價錢,有個大約固定價錢
本地人埋單就係個固定價格,扣咗健保會賠嘅
比率賠之後嘅數目

好似我咁自費,比返嘅數目就等於無健保吓全張單本身個固定價格嘅銀碼

有啲醫院會對旅客有加成surcharge,即係固定價格乘貴啲啲, 以香港黎講都係好平

係,香港貴咗好多,診金幾千起跳,手術下下十萬好common
1份普通個人自願醫保,2份公司醫療保險
想問吓師兄做完手術後大約幾耐先會冇晒鼻鼾

我啱啱六月頭做完UPPP手術, 冇切吊鐘, 醫生講大約兩個月先會有效果
依家過咗一個月仲有好大鼻鼾聲, 開始有啲擔心係咪手術fail
一個月左右
啲組織未定型

其實佢比我感覺幾好, 全部野都會解釋得好清楚, 好有耐性, 做手術都係比方向同建議, 冇話逼你要點點點
係依家仲有鼻鼾聲搞到我開始有啲anxiety

同埋想問多問你做完手術係會完全冇晒鼻鼾聲定係純粹少咗好多?
如果咁啱病咗鼻塞會唔會又有返鼻鼾?

因為我上星期好似係試過少咗鼻鼾聲, 但係呢幾日病病哋鼻塞啲鼻鼾聲又出返晒嚟
可能鼻塞鼻敏感?

你見我開始都處理咗鼻塞先
然後再軟顎UPPP tonsillectomy
之後再條脷
最後係鼻敏感同鼻竇炎

以我所知香港唔係好多人整條脷,因為係難度高
我本身個鼻冇塞, 真係呢排傷風好多鼻水先塞
之前做咗sleep endoscopy見到淨係軟顎冧咗, 條脷冇擋住air flow
咁無計,鼻敏感又係另外處理嘅

但有無睇過佢同你做UPPP移除soft palate組織夠唔夠?

因為我以為第一次做既手術無問題,之後第二手術,鼻鼾仲係嘈到拆天

原來係佢消融移除啲肥厚組織唔夠又表面,啲軟顎變硬之餘都仲向後塌同收縮
所以有班人成日講,做完UPPP會復發
做到一pat屎,移除唔夠闊唔夠左上右上撐,咪復發啦

所以你見我段第三次軟顎手術片,啲軟顎組織刨極都有,
醫生話3個parts手術total都做咗兩個半鐘

其實到呢刻都係好甘心
收咗37萬
加捱兩刀
第一次睡眠test+睡眠內窺鏡+鼻中隔手術+瞓兩晚半私家房9萬
第二次UPPP+turbinate reduction+瞓咗四晚半私家房15萬
唔識睇移除soft palate組織夠唔夠
都係隔咗兩年後先發覺soft palate有問題

我啱啱先做完手術, 我諗都要睇多半年先知有冇效果
btw想問吓巴打你, 你喺香港做完手術之後有冇好過鼻鼾有冇少過
如果真係soft palate有問題, 係咪應該會完全冇好過
真係唔知你個case...
我都睇咗唔同醫生先知
比咗好多"學費"
你有醫療卡就轉吓醫生啦

不過我個鼻鼾手術都分咗4部曲

第一次香港做UPPP,midline tongue base reduction同partial epiglottectomy,鼻鼾無好過
第二部係台中個邊重做以上三個手術後,先減返啲鼻鼾

之後睇香港睇唔同醫生想搞鼻竇炎鼻敏感
發覺好多無料到,一係拖症

之後就all in再係台中處理

睇完原因先知鼻敏感同慢性鼻竇炎
令到啲訓覺時分泌塞住氣道
然後chok到嘅聲音

做完vidian neurectomy 同FESS先正式醫好

當然我係揀過個邊好嘅醫生先睇,
同咪佢地會對遊客病人會用多啲方法同配合,
所以比較傾向手術幫我手,
唔洗我飛來飛去
想問巴打下鼻甲情況,你之前既手術係部分下鼻甲切除,定係下鼻甲全部切除?
上年都去台北做咗個小手術
10000變2500
10年前全切
不過無透唔到氣等空鼻問題
香港醫療費用同大眾人工比例直情貴到唔合理
男定女,個醫生
鼻甲其實有得電細佢,咁就唔驚切過龍,有空鼻症
因為佢係十多年前做,似係成個連黏膜加鼻甲骨一嘢剪走
唔係submucosal 或者唔係RF
我有後縮,所以其實我想去台灣做正顎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞