你問我答,睡眠窒息手術食全餐 2年後效果 (台灣重做,有圖慎入)

258 回覆
207 Like 7 Dislike
大部份人環球保險有得claim

要自費,不過都平香港好多
香港私家醫生近年收費失控

1.有啲台灣醫院計海外病人多數係本地人自費後收費張單嘅1.7 倍
2.我入院個間係1.2倍,而長庚差唔多係1.7 到2.1倍
3.之前做鼻竇手術另一間醫院無加成surcharge

同埋睇下用唔用DaVinci Robotic Surgery
我醫生話睡眠手術唔洗用,
因為開機械手臂個手術時間麻醉時間會長好多
佢有youtube channel
case比啲臨界點病人
4年之後follow up
復發再講
承你貴言
想問樓主有冇下爬後縮問題?
下顎縮除非大搞,而家呼吸機效果都好好,令外手術完過幾年又會慢慢生返.所以唔諗住.
下巴正常,無縮
問你保險,令外價錢爭好遠
都係睇邊間醫院,有無surcharge加成
我呢幾個手術有加成後,都平香港5倍
所以有星馬泰醫療團
唔係話問責/HARSH, 呢類型手術, 你做完第一次唔太掂, 你竟然無去第二個專科醫生拎second opinion, 樓主自己都要付返D責任
有搵咗香港4個ENT 嘅second opinion,
包括教授,佢advise第一二次手術做得效果唔好,但又叫我再做sleep test
有一個唔覺我有問題
另一個無睇脷底,但都覺得我軟顎係窄,可以直接做手術,不過收得好貴

攞晒second opinion,仲有咩責任?
價錢唔貴喎
咁你第二次仲搵返第一次個醫生....................
留名支持
第一第二次手術隔唔係好耐,啲硬疤係完晒兩個手術先出嚟
而家望返轉頭,咪覺得唔好
香港呢五年的醫療同手術費用貴咗好多好多
保險公司鬥加保費,私家醫生鬥claim得多病人個pool
再咁搞法,就嚟好似美國咁天文數字

不過最慘係無保險淨係靠公立
真係無病等到有病
有病等到重病
其實無話組織會生返
而係年紀大咗啲組織下垂

由其正顎,做咗都唔會縮後返

https://yingshuohsumd.blogspot.com/2020/12/sleesurgerybookmark.html
想問下樓主香港有冇推薦醫生做鼻中隔同剪走下鼻甲手術?
同埋術後會唔會好唔舒服?
原來係用手術拆掂

我成日俾人投訴有鼻鼾聲,直情有次個friend以為我窒息叫醒我,話我差唔多成分鐘冇呼吸到

以前重會流勁多口水,濕醒自己,但近幾年好咗好多

明明我又唔食煙,少飲酒,又唔肥
應該係遺傳,因為我老豆老母都係咁
太耐之前做鼻,而家唔識
不過下鼻甲真係唔好剪走太多
啱啱好同埋左右要平均
唔係會有空鼻症,透唔到氣嘅感覺
其實點先需要做呢個手術

我瘦底, 鼻鼾聲大, 人地聽我鼻鼾聲以為斷氣咁

但實際上我自己又無咩感覺
咁你有無野分享下?
主要係你有無起身無精神
同驗血有無三高,或者血壓高
呢啲都係Sleep apnea 會引起嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞