你問我答,睡眠窒息手術食全餐 2年後效果 (台灣重做,有圖慎入)

217 回覆
178 Like 7 Dislike
一年前開咗個post講返因為係香港做兩次睡眠窒息手術失敗,效果好差病情嚴重咗,

今次講返2019年手術失敗過程,同有咩問題。
之後係台中重做修正手術嘅經過
同而家2024呢刻醫好咗軟顎嘅型態

2024年情況,台中位醫生幫我成個軟顎撐返開晒

十年前
本身因為鼻塞,
已經係香港做過鼻中隔同剪走下鼻甲手術,
呼吸鼻塞聲係無,仲好通
幸好都無空鼻症出現

5年前
我係香港首次做咗兩次針對喉嚨軟顎睡眠窒息手術
因為扯鼾關係,就家人投訴我嘅鼻鼾聲連企係走廊都聽到

2019年
第一次針對喉嚨軟顎手術,係嘉諾撒做,位醫生而家係喺中大醫院耳鼻喉科顧問醫生
收得極貴,診金每次$5300,手術兩次$300000 (每次15萬),仲要做得超唔好

第一次手術15萬 -軟顎 (傷口好返後情況,翻做手術前一刻影)
割扁桃腺同吊鐘因為消融面積容量唔夠,同開刀位起晒硬疤,疤痕收縮,做完空間比術前更窄。窒息同異物感嚴重咗。
型態又彎又窄,好痛苦似戴咗緊篐咒係喉嚨

第二次手術 手術圖,15萬
同一位香港醫生做脷底淋巴消融,水平割咗一半會厭
手術後因為長期有口水刺激, 一個月脷底生咗粒好大嘅水囊增生
由於佢做消融嘅面積體積太表面同細得濟,之後訓覺條脷都係塌咗落氣道

為粒水囊問題覆診,位吸血鬼醫生又話要係醫院做,但佢收得超貴. 而會厭位置因水平切割,左右個尖角碰撞氣管都係引致扯鼾聲

台中尋醫記
隔幾年之後台中搵咗位喉頭頸手術出名嘅耳鼻喉科醫生一次過做返晒修正手術

我嘅手術圖

台灣主診醫生爲其他病人做嘅脷底減積手術 (佢無upload我個脷底重做手術) .
明顯消融面積體積大好多,佢好知個extend同邊到要收.

第二方面係從鼻涕鼻水落手,減少鼻水倒流塞住喉嚨。係個邊做咗翼管神經切除術 Vidian Neurectomy。之後鼻水大減80%。
隔一個月後,順帶係台中覆診係個邊牙醫割埋脷根 tongue tie ,等條脷無咁塌因而唔好阻塞軟顎氣管後方 (諗反個時點解唔係耳鼻喉科手術做埋)

2023尾
第三次係做鼻竇炎手術 FESS 處理鼻竇慢性發炎,而家勤力洗鼻流膿減咗60%。

做咗幾個主要嘅鼻鼾鼻塞手術,硬性軟性入手,而家so far鼻鼾減咗95%。係有時唔小心擘大口會有兩下聲,起身而家精神返。

建議
1.頂得住痛兩個星期 ,襯後生做咗佢,做咗會幫到身陳代謝會減到肥
2.老咗未別帶到Cpap機,同埋老咗做麻醉嘅風險太高
3.消融面積一定要大,預埋老咗會軟會墮嘅幅度
建議
減食量就減到肥
唔洗整咁多野
欣賞樓主無私分享經驗,respect

香港好多人中意收收埋埋,乜都唔講,驚死教精人
唔見有人講手術經過,分享吓
本身有肥胖問題?
無啊,瘦底
有鼻鼾聲 加埋管道窄,我都R哂頭

再減都無用
又無下顎縮問題
所以針對喉嚨軟顎開刀
俾你揀多次會唔會直接去台灣睇算
會 絕對會
但個時真係唔識

之後好無助,係上pubmed搵人地啲paper,youtube睇其他醫生點做個手術
所以先搵到呢個醫生,我擋咗佢半個救命恩人
減肥係對肥胖阻塞嘅病人其中一個手段
但好多瘦底都因為呼吸管道窄
我都瘦底有鼻鼾
想問下你台灣做咗幾錢?

當時仲做多咗個耳手術 NTD 16000,個儀器成 NTD 40500
先去到NTD 206279

所以實際睡眠手術係 NTD 149779
即 HKD 36115
樓主想問下
我同你十年前差唔多

因為鼻塞
早排就做鼻中隔同剪走下鼻甲手術
而家呼吸鼻塞聲係無,仲好通
但係鼻鼾仲係好撚大聲

我本身個ENT醫生就想昆鳩我錢 乜春都叫我入醫院試 唔想再睇佢
有保險包但唔想比佢賺 痴線 乜春都要入院試好得閒咩
睇多幾個ENT醫生話搵唔到原因 叫我戴機算

知唔知有咩手術係一定根治到
樓主可唔可以分享台灣醫生個名
同你一樣,睇過好多個醫生,兜咗好多冤枉路

1.最保守係叫你做普通睡眠測試
2.有啲醫生會叫你做Drug-Induced Sleep Endoscopy
睇下瞓覺其間氣道邊part塞咗
3.有啲醫生就咁睇内視鏡已經預計邊到塞

台中個邊,我見咗醫生,同佢一睇内窺鏡見我起晒疤痕,
實質已經窄窄地認為我做得手術

好嚴重
睡眠測試做左 驗出黎係中度睡眠窒息
但佢呢個報告無講鼻鼾成因

香港ENT睇劉欣欣

但係我諗都係香港搞 始終保險包哂唔使比錢
但係又無乜醫生肯接 睇左幾個ENT都話戴機算
屌我就係唔想戴機 有時搭車想訓下都比自己鼻鼾嘈醒
最ON9係睇完ENT 佢話唔接
但都要比1000蚊診金 我屌你老母垃圾醫生

你check吓份保險有無環球保障,而家9乘保險都係world-wide㗎
個次台灣手術我兩份加埋賠足晒
我下顎縮, 用咗好多年呼吸機, 基本上治標唔治本, 但係精神咗好多, 同埋一啲鼻鼾聲都冇.
其實你一早應該問人做手術啲嘢.
做鼻鼾係台灣最好, 喺亞洲嚟講,我記得香港係做兩個步驟手術, 台灣做四個步驟, 台灣做好好多.
你可以去政府醫院排期做睡眠窒息檢查, 如果確定你係睡眠窒息而要用睡眠窒息機, 可以好平
https://youtu.be/5qGNqej2oz4?si=4cGt3NsG-B9VZjxP&t=95
劉耿僚醫師

段片就係佢幫我做修正手術嘅教學片
你會唔會考慮做手術?
香港人去台灣手術保險有冇得claim?
對比同本身台灣人做係咪會貴啲?
同一個手術喺香港做價錢爭幾遠?
建議如果想做手術前
試咗呢本書先
從此不打呼:耳鼻喉科醫師親傳, 免開刀、免呼吸器自療秘笈大公開
香港公共圖書館有電子書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞