你問我答,睡眠窒息手術食全餐 2年後效果 (台灣重做,有圖慎入)

258 回覆
207 Like 7 Dislike
做完手術其實第二日下午已經出院,
術後24淨係飲咗半杯mos burger粟米湯,
精神係OK,因為喉嚨脷底呼吸即時通返
傷口開始復元,軟顎再擴大成型用咗4個星期

留多咗兩日閉關係個邊酒店,高估咗自己食嘢嘅能力
飲水會痛,食飯就更加痛
第一餐係醫院附近間米芝蓮有星嘅餐廳
自己叫咗2碟餸1個湯,最後食咗5淡痛到收咗皮,掉晒佢

1個月後叫正式好返晒
留左台灣幾耐同洗左幾$$$

星期一見醫生驗身驗血驗尿,星期三下午入院
星期四早手術,星期五下午出院
星期日hkexpress台中直航返香港

睡眠窒息症手術所有嘢 hkd$36500
醫院住兩晚單人房
樓主係邊到睇而搵到個成因?

我排公立睇,驗到有輕度睡眠窒息症,佢只係叫我戴呼吸機,冇幫我搵個成因出黎
跟住我走去睇左一個私家醫生,佢用内視鏡幫我睇,又搵唔到個成因

跟住就不了了知

我依家乜都冇戴訓教
起身好冇精神,好想改善下
政府嗰邊有幫我整個牙膠,但好似冇咩改善

我依家應該搵出個成因先,定用呼吸機訓教算?
第一次睇醫生,我投訴個喉嚨成日頂住
佢見到扁桃線吊鐘大,所二直接約做手術

隔無幾耐(第二次手術前),家人話我鼻鼾無改善,
醫生同我做drug induced sleep endoscopy,
見到會厭脷底太大榻咗,
所以做第二次手術
好煎熬

因為個手術方法做得好差

兩次手術之後無幾耐就後遺症出晒嚟,
再維持咗呢個狀態2年,先去台灣重做
前前後後搞咗4年

你話搵唔到成因,但佢又無叫你做test?
唔好比醫生拖你症啦.
而家勁多私家ENT都係咁
係公家醫院
佢淨係叫我戴呼吸機,但冇幫我搵點解我有睡眠窒息症
好明顯佢哋HEA你
所以我覆左診三、四次已經冇去覆診

我想做下drug induced sleep endoscopy,搵出個成因
巴打,有冇去台灣呢個測試既資訊?

因為我買保險之前已經確診左我有睡眠窒息症,保險cover 唔到
想搵個比較平既方法
唔清楚個邊做test係點安排
但你可以問吓
請問你嗰時係香港做drug induced sleep endoscopy,做左幾錢?
$36000左右

收得超超超貴

聽講出面有啲無咁貴
但好多耳鼻喉只少搞你來來回回複診3-4次
我睇醫生都係話我要做鼻中隔 話佢彎左 搞到一邊有d窄

佢話會大大改善我生活質素 但要成十萬
諗緊係咪真係有必要做

我唔知我有冇睡眠窒息 一時訓得好好 一時又失眠
最後師兄睇完呢個醫生 唔接手術 只係叫你戴機?
咁貴

建唔建議我買部呼吸機戴一世就算?

因為我係幾年前已經確診,但唔想戴機戴成世
叫公院整左個牙膠俾我試,但戴左又好似冇咩改善

再睇過一次私家醫生,搵唔到個成因就不了了之

幾年黎都冇用過任何治療方法
同樓主一樣
但窮你好多 想直接係台做
求教
醫生話你鼻中隔彎就要做
因為戴機都唔關事
唔會自己好

睇你自己喎
你問我我都做晒手術

同埋真係頂唔順戴cpap個時條帶扣住係塊面有異物感
好似人地插胃喉痴到滿面膠紙咁
即係有啲情況,戴呼吸機都唔可以改善到睡眠窒息症?
戴Cpap幫到,當然部機唔係萬能
睇程度
好似如果係鼻塞就應該唔得

因為我唔知冇彎既情況下會差幾遠 仲諗緊做唔做 對生活又好似冇咩影響 同埋香港做要十萬… 雖然保險fully claim到

so far 訓覺都唔會話有好大問題 係有時鼻塞咁 係咪唔影響訓覺就唔洗突登做
即係直去台灣就可以比呢個價錢醫到差不多好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞