盧瀚霆 Anson Lo討論區(13) 29歲生日快樂!

644 回覆
23 Like 16 Dislike
都幾辛苦
真係有嗰種feel
只係而家成熟咗大隻仔咗

fc到底試完未 到底幾時先肯聽人講
另外金我就課咗喇 咁宣傳呢?去咗邊?
難得有首歌連mv街客覺得唔錯
個仔好叻不斷進步 但fc
係咪得alfc咁憎audio 個個都可以audio mv同時上到 係fc覺得唔可以
玩咗咁多首歌都唔得就知方法錯啦 早前仲見到佢地拎其他平台成績嚟講 係咪諗住放棄yt
真係唔愛同無能嘅可唔可以放返個位出嚟俾其他人做

yu姐份工其實都幾好做
飲飲食食跟trip 有事就企個仔後面
冇一個fc係叫人唔好loop audio
單係呢樣就已經知道alfc個方法錯啦
撈跳唱係佢一大賣點 yt亦最大機會接觸街客海外客
yt一定唔可以放棄都唔知佢地諗乜
人地都係想個個平台都要 佢地就揀嚟要
why not both呢句送俾佢地
所以一直都話呢兩年路人對撈觀感好咗
甚至好似今次新歌咁有而家嘅好表現
絕大程度都係粒仔自己嘅功勞嚟
除咗生日嗰日無人機同教主碼頭create到noise
好多其他嘢嘅操作無論喺retain死忠 照顧淺層粉 招街客/路人粉方面
FC都似倒米多

一般歌嘅ultimate goal就係想首歌曝高率高啲 繼而突破同溫層reach到街外人變viral
推廣任何嘢包括歌 對市場同大環境嘅認識同靈敏度+timing+識變通都好重要
呢樣粒仔做得好好 但FC就好多時都跟唔到

原本點解衝music trending
就係因為覺得呢個係音樂市場入面其中一個可以達成上面目標嘅平台/途徑
但絕對唔係唯一
講真撈自己叻仔搞嘅dance challenge而家帶嚟嘅成效同reach應該仲勁過推上music trending #1好多
除咗證明「loop上音樂平台第一」有時只係一啲僵化咗嘅kpi同以為好出圈嘅典型方法
實際成效放喺呢個音樂平台已經被玩爛嘅香港反而未必及創意collab/endorsement work之外
亦證明要viral 任你fans點loop都唔及多街客識>認可接受>support嚟得強
所以宣傳應援唔應該次次都嗰幾種公式/慣性approach

而新歌都已經推咗一個星期 現實講句trending都好難再上到去
而家究竟應該點loop都眾說紛紜唔知信邊派好
Audio video link又話有問題但又唔知係咪真係問題徵結
唔係話發覺linkage有問題都由得佢唔處理
而係背後嘅mechanism同好多嘢都唔清唔楚嘅時候
撈哥都已經炒起埋個熱度俾你㗎啦
既然去到呢個情況
點配合個仔做埋俾你嘅嘢令成個效果變成1+1>2先係最關鍵最要focus
點解唔mon住個平台數據同時將更多時間同資源擺去打鐵趁熱同埋responsive啲快啲推出其他上下線應援
以補返首歌喺YouTube平台有可能曝光率被削弱嘅位
與其再研究圍內點loop上trending引人留意>click入去>賺view咁迂迴
不如多啲諗下做到啲咩實際賺街客啲真organic search>view返嚟
我寧願你趁challenge嘅熱度搞返個千徒戶外dance challenge又好
搵一啲出名跳dance cover嘅team跳challenge又好
搵page/kol用歌做吓二創又好
甚至呼應返夏日主題 搞應援車播住歌/mv派雪糕都得
再同時落返傳統包巴士包車站電子billboard廣告
都好過繼續將時間同資源過份糾結喺某一個位/平台上面然後同其他隊友sss比較嚟比較去幾日幾夜咁耐

明明粒仔努力創建咗咁多好條件 近呢幾首歌次次都嘥過多時間喺同一個位泥漿摔角
糟蹋晒佢嘅心血
然後其他應援又搞到求L其咁
仲要糟蹋多幾多次?
再唔搞熱度就過㗎喇

呢套唔work嘅就應該盡快靈活啲轉應援/宣傳approach
等新歌推廣期完咗再集中精力做返研究
日日有咁多新歌 其實真係冇咁多時間去嘥同等FC嗰啲stay tuned應援㗎
呢啲好應該由佢story透露新歌錄音就應該開始集資同plan好

不過歸根究底
本身一開始上面講嘅好多野suppose係公司而唔應該係FC bear去做
好多野以FC level去做係好有限 喺香港呢個飽和咗嘅市場已經推唔到啲乜
公司肯做嘅話 力度 層面同規模都大好多闊好多
除咗自由度 諗唔到呢間公司仲有邊方面唔係垃圾
整架應援車派吓雪糕雪條有得諗喎
大家開心又配合番個主題
https://www.instagram.com/p/C9u0onMPu-1/

上面講首歌突然諗起依個未share
人地澳門fc好似今日出買飛結果
根據過往事蹟 可能抽起晒啲vvip嚟自肥
如果真係有飛賣 放啲搖滾區比你哋已經要讚頌fc
好想問咩事
話唔loop audio唔loop其他mv已經夠on9
fc share啲yt playlist叫你幫埋其他本地歌手loop?
又話要手動search咁用乜playlist

kkbox啲人整嘅playlist有埋同期其他歌手新歌同今年大熱歌又係做乜9?
搏大霧到咁都得嘅
麻煩大家一係望清楚先好用 一係自己整playlist

仲有愈嚟愈多人跟fc指示叫唔好loop yt audio
點解啲人唔可以用腦諗下合唔合理
真係各路牛鬼蛇神都出晒嚟
你可唔可以睇清楚個playlist唔係fc整㗎?
平時有loop開歌都知fc個playlist叫咩名裏面有啲咩
個playlist明明係kkbox推薦聽眾
好想用返佢地嗰句 叫佢地專注教主
今次首歌真係值得更好 但依家咁我真係嬲
咁你又可唔可以睇清楚kkbox我唔係講fc我係講其他人?
但確實係我誤會咗唔知道係kkbox推薦

咁yt playlist係helper share出嚟喇掛?
又話要手動search咁叫人loop playlist係做乜?
我就剩係想問5百幾萬嘅my life yt到底認到佢係真mv未?
仲要人放棄loop撈嘅其他mv 荒唔荒謬呀
到底玩夠未 當撈啲歌係乜嘢
https://www.instagram.com/p/C9udINSuT6n/
盜月者8月16可以上Disney+重溫啦

alfc呢
今日俾人爆完唔知會唔會扮嘢話有得賣飛呢
然後到時出現喺fc位嘅又係嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞