盧瀚霆 Anson Lo討論區(13) 29歲生日快樂!

644 回覆
23 Like 16 Dislike

出杯

補link
https://www.threads.net/@ansonlht/post/DATK4xTy5eQ
其實都覺得佢可以經營threads多啲
例如之前嘅challenge或者啲小玩意影片可以po埋喺嗰度
threads個reach夠廣夠跨地域 藥油味都相對少啲 先多啲機會突破同溫層甚至香港
如果po啲本地/海外跳唱cover喺threads仲好 肯定有一定程度嘅noise先
而家我同我身邊嘅人都係長駐threads多
但愈嚟愈想quit
確實多嘢睇好多接觸得更廣 但都愈嚟愈連登化
唔淨止鏡圈 係所有圈
無常識無文化嘅人超多 睇到我好辛苦

我個threads成日推港台大戰我睇
一係就各式各樣鬧交topic
關於鏡嘅一個都冇
你冇調教好你個threads
你like多啲撈同鏡先會推俾你 我成日都一堆撈睇

我都成日見到港台大戰
仲有台灣人又將唔知邊個廣東話當係支語
仲有各種無常識或者引戰嘅智障

當你覺得鏡圈又嘈想睇其他嘢時
發現其他圈都係鬧交就覺得心好累

唔知今轉有冇水樽賣
所以依家都少睇threads 好似解放咗人類天性
周圍都係mma緊
學術討論吓先
的確比起之前係feed多咗啲toxic/白卡言論
不過我覺得理性/有深度有營養嘅言論都仲係唔少嘅
換另一角度睇
即係佢都仲係一個算多樣性嘅平台
亦都證明佢使用者光譜真係好闊
比起呢度好多台都以情緒主導
或者ig/fb得返兩極嘅小圈子圍爐/清一色控評
或者tg谷如神教嘅壓倒性一言堂/誇誇群/fc吹奏or MMA嘅仇恨言論
Threads嘅好處同時壞處就係會打亂 咁亦代表用家唔止接收聲音/角度A 仲可以接觸到BCDEFG或更多
可能唔預先太強調自己立場咁去睇呢個平台嘅言論 會冇咁辛苦?
有時我睇完了解到 啊原來世界上有人用呢啲角度去睇呢件事㗎喎就算

而觀察所見 雖然有時會演變到鬧嚟鬧去
但「唔同聲音並存」暫時仲係被多數用家們welcomed的 呢樣我覺得好珍貴
起碼持唔同意見嘅用家仲願意喺嗰度表達真實諗法同交流

遇到論點理據唔make sense或者掐造事實嘅
起碼我仲可以出聲澄清/講吓我嘅角度+有人睇到先
亦會見到有知音人同樣肯企出嚟share一樣諗法
雖然啲toxic言論係好煩
但喺而家呢個社會環境下
我寧願train好自己演算法 睇完了解各種合唔合理嘅聲音 再自我分析過濾然後判斷點take
都唔想一開始就淨係聽到1-2種聲音而其他聲音被勸退/唔敢出現

發覺每次allloverbabies啲stories都影到佢勁靚勁sweet
對於一個齊蔭推嚟講用順毛樣sell杯真係太過份
所以已經買咗杯杯

今日好忙碌
我未落單個杯已經sold out咗
佢可唔可以再補呀
https://www.instagram.com/reel/DAdjNeEvUUr/

solo con碟終於有喇
仲以為mkv唔記得咗

https://www.instagram.com/p/DAgI7VNP5oX/

係咪要買3隻 但隨機相
https://www.instagram.com/p/DAgI7VNP5oX/
雙封面希望抽到個菲林相唔好撞
又嚟大型交換現場

一開始見雙封面諗住買兩隻搞掂
點知再睇埋啲字 有3款相要抽

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞