LIHKG 箍牙集中討論區 53

433 回覆
3 Like 2 Dislike
佢地會唔知幾時突然令啲牙肉發炎
你覺得個鐵線有冇鬆到?
如果你個牙醫係香港 就約佢返去覆診檢查下
如果箍完唔戴固定器 走位會唔會走到好似未箍咁樣
如果唔考慮費用和外觀,傳統箍用金屬or陶瓷好?陶瓷係咪無咁刮口?
其實似睇情況?
我都覺得自己咀突case,剝咗7隻牙 (因為本身生齊晒:剝4隻小臼齒+ 3隻智慧齒)
上咗3粒 骨釘,包括人中骨釘
牙醫幫我順手改善埋少少gummy smile

依家咁樣情況箍咗半年,感覺都ok (除咗初頭最辛苦要適應骨釘+ 個牙箍 [箍緊自鎖式])
個咀同正面望都好似有慢慢收緊入去 都幾好
同埋 佢另外會教同要我改善條脷個擺位情況etc.
我係自鎖 keep住4-6星期左右覆診
但「陶瓷」感覺應該真係會冇咁夠力
同埋「陶瓷」都會容易啲染色 = 食嘢要更加就住食嘢嘅顏色各樣etc.

因為我咀突case 上埋骨釘
當初諮詢堆牙醫個陣,佢地都建議我傳統/自鎖
不過要睇你自己情況,最好問返牙醫再衡量

只可以話初頭幾個月一定辛苦啲 要適應
依家每個月較箍個陣,都要適應至少幾日牙仔酸軟情況
箍牙就預點都刮口係辛苦 我都開頭崩潰過一排
同埋有時換完鋼線都少刮 (最多用牙蠟紓緩吓)
我個陣係3星期左右印象中 等傷口好得7788
絲打可以透露下箍邊個牙醫嗎?香港專科好似唔多用自鎖,我consult咗幾個得一個有用自鎖,但嗰個又覺得唔適合自己
但我個剝牙醫生同我講剝完第二日就可以箍
我就一個禮拜嘅,我諗都係睇醫生practice
幾個禮拜可能想傷口好咁啲,易清理同冇咁辛苦
你第二日可能醫生想快啲有效率啲
我都係等成個月
不過我見台灣有d係上左箍之後先剝牙,應該無咩問題
改善嘴突,會唔會剝小臼齒和智慧齒, 再把所有牙齒拉後?

上網見通常用小臼齒空位再將牙齒向後移動。智慧齒都剝埋因為想防止擁擠或其他問題發生
我都想問, 最近醫生建議我剝智慧齒,但我本來剝左4隻, 再剝好似太多。不過佢同我講 唔剝箍完 可能會同前面啲牙唔夾,卡住咁 會覺得怪怪的 同埋埋有機會會蛀牙。 不過佢又話可以箍完先剝?
想知剝曬8隻會唔會有負面影響
建議可以爬文睇下其他人分享/ 碌上少少 #155都有講
我都剝咗7隻 4隻小臼齒+3隻智慧齒
生齊晒啲牙 其實啲智慧齒係無用的
最緊要剝完 拉埋拉後棚牙
同預期中自己想要嘅效果先係最值得
箍牙 無非都想改變個面型外觀
想問絲打 你剝埋智慧齒,醫生話會用埋智慧齒個空位 拉後去?
呢個唔sure 我無問到咁details
但佢話會幫我用盡依家剝完牙嘅空間拉埋+骨釘拉後
令到有想要嘅效果
同埋佢有mention一樣嘢係 有啲牙醫可能未必點理最入個隻大牙
但佢話佢會幫我處理同箍埋 所以依家咁就半年了
有咩 concerns? 我啱啱做完手術一個禮拜多D
個牙醫建議上咗箍隔八個禮拜先剝4隻牙,我以為通常剝完隔一陣先上箍
中環林X港
鄧連長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞