LIHKG 箍牙集中討論區 53

433 回覆
3 Like 2 Dislike
上骨釘痛唔痛?
就快上骨釘 想知上骨釘痛唔痛同埋上嘅過程要幾耐?
唔痛
之後成日發炎先麻煩已經成日清潔
咁啱既我都係就快上
每次食完野都要刷牙先乾淨
拆咗箍接近半年,頭一個月都有勤力戴retainer,但過多一個月就只係夜晚戴,再之後就1個禮拜先夜晚戴一次,有次戴咗覺得有啲痛之後就冇再戴過,so far到而家就咁望都冇乜移位。想問下如果唔係好走位其實係咪唔戴retainer都得辛辛苦苦箍完唔想再戴
就係辛辛苦苦箍完先更加要戴啦
唔明點解咁辛苦箍咗幾年 之後只係每晚定期帶retainer都難啲牙走位又變返柒 除非你再箍過
係啦, 完全唔明, 嗰陣戴會痛就即係啲牙有移位囉, 更加要戴
如果佢仲戴得落個retainer, 建議痛都要戴, 全日戴, 不過佢都停咗咁耐, 好大機會啲牙已經移動咗好多, 戴唔返了
可能要搵返牙醫整過個新retainer, 咁可以保持返而家的狀況, 但都冇初初箍完嗰陣咁完美, 但至少唔會差落去
係 同埋其實長時間戴理論上係唔會痛 因為冇走到位
一個鐵線retainer夠唔夠,洗唔洗配多個?定爛咗先去配
好似已經夠想靚啲可以配副隱形嘅
嘴凸加成日覺個咬合唔舒服 牙唔齊就基本
之前照過話顎骨旋轉左15度
之前睇果兩三個醫生傾過審美好似唔一樣
有冇醫生好 唔介意比較貴
想搵到個審美同諗法差唔多既醫生
今日上完釘 想問你夜晚有冇咬紗布訓覺
on9咁小事都無動力
我都係側門牙比較細粒,不過個牙醫無叫我整牙貼,佢話如果我整要提前同佢講,佢要留返個位俾我,我諗我最後都係唔整牙貼,就咁箍返埋d隙就算~
有無絲/ 把打都係利子傑度箍牙
我啱啱上箍一個半月!(。ì _ í。)
係invisalign go 版~
下個月上箍 28歲
外人望應該好少望到下排牙,睇自己啦
應該下個月上箍
去邊間箍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞