LIHKG 箍牙集中討論區 53

432 回覆
3 Like 2 Dislike
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:
https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$50000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶
有冇人三十幾歲先箍牙?
感覺如何
箍緊第2星期留名 諗到要2年真係好耐 驚隨時放棄
有冇巴絲箍牙改善到下巴後縮?
有無人搵過趙創波箍牙?
我明
會諗好多壞situations
箍得越耐越焦慮
可能上箍心理上預咗未咁快見到成效 反而放鬆d
但達入兩年就開始越黎越焦慮 效果又未得 又唔知仲有幾耐

不過我已經拆箍半年了
拆完即刻冇咁多煩惱
恭喜你
我仲有排,希望個人可以放鬆d,成日都擔心呢樣擔心果樣
留名
問左第一個牙醫 唔收二次箍牙2011拆箍
有冇巴絲個口爛哂

有冇人箍過鄧雨萌 見冇乜資料

下排牙歪咗 醫生話想執返好要打骨釘
有冇人知大概要整幾耐?
嚟緊有一年時間都唔係香港
諗緊由佢 定每一個月都返香港覆一次診
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞