LIHKG 箍牙集中討論區 53

433 回覆
3 Like 2 Dislike
除咗親戚介紹 仲有朋友介紹我以為箍牙嘅比錢方式差唔多啫 通常比一半 剩低嗰一半分期比再講又要喊了
我full pay左 因為有得-1000所以你先得比一半可以考慮stop loss可能性既
我可能都繼續箍比左錢逼個醫生箍靚佢你嗰間箍得好唔好呀
無咀突剝牙箍會唔會收得太入
我都係2個月 目前無咩improvement
我箍嘴突既 宜家排齊緊啲牙 變得再突少少
搞到宜家訓教有時會留口水同口再易乾左 但舒適度高左 講野順暢唔刮肉
我諗要睇剝幾多號牙 同埋要個牙醫控制好收幾多
我都冇嘴突要剝牙 好驚會扁嘴
聽落都ok呀 初期要排齊啲牙 觀察下排牙嘅情況先再決定剝邊隻牙
應該唔剝了 我啲牙位置都大概岩位 係要轉下啲角度斜度
pinned post位絲打其實睇佢舊post幾年前都聞到伏味, 當時都有人叫佢cut loss, 但佢照箍, 而家佢都幾慘下

我就覺得錢冇咗可以搵返, 但涉及身體健康 (而家係牙齒), 都係謹慎啲好呀
係唔係趙XX箍嗰個post?咁我諗我真係要考慮清楚少少
係呀

當時都好似有諗過轉醫生但最後冇轉, 不過唔係想在嗰位絲打傷口曬鹽, 佢都已經好慘
佢呢個應該唔係專科 但我呢個係專科
consult左普通科牙醫 照完x光做完模後 話我個case 太難唔接 (好似話係咩骨性哨牙) 然後refer 去我睇專科 想問下大家有冇專科推介 (想consult 多個睇下點先)
記得帶走張x ray,慳d錢
本身refer邊個專科比你?
佢好撚求其 專科都係咁真係好揼春
次次都好快剪完條鐵線就等姑娘換橡筋
每一次都唔會同你講進度
因為等姑娘換橡筋之後佢已經走撚咗
想捉住佢問返進度都好撚難
黐膠水又求撚其 黐到啲膠水離行離迾

仲有佢係完全冇美感可言
箍到棚牙勁哨都話可以收貨
咁都專科5萬幾 人生後悔之選
卓振宇 係佐敦
好慘 我6月個時問過你趙子彥cool成點
最近返嚟睇post先知條友cool到咁衰 好彩無搵佢
想問下隱適美 36000 cool 1.5年
陶瓷 34000 1年
係咪簡隱適美好啲
Ching cool咩
因為我收牙縫 所以唔知邊隻好啲
前排見人嘅牙應該一年內收好曬
但其實invisalign係咪都會見到attachment啲粒粒
我會揀快 半年好耐架啦
同埋你可唔可以自律到每餐刷牙係公司有條友日日lunch time完係廁所刷牙
又上又下咁 排牙壞晒 又要痛
搵二手牙醫執手尾都難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞