中學老師vs工程

456 回覆
170 Like 3401 Dislike
認真答樓主
咪聽上面啲on9 9up,老師基本上無得朝8晚5,除非係GM王,否則行政嘢你推唔走,有時星期六/日要返,但長假期係爽。

你34k=無pgde,所以你一定要讀返個,否則長期contract,仲要point20就封頂,如果你大學major嗰科係你教嗰科,pt pgde唔難補,否則有教席都未必有pgde offer,有得讀你預咗捱兩年半工讀,係辛苦的。

考慮埋學生人數整體下降,所有數據都會上網搵到,地區性殺校潮會出現,唔殺都好有機會cut人手,要cut一定cut無pgde嘅新人。

最後仲有考慮下你其實你係咪enjoy校園生活,如果接咗班差班畀你教你頂唔頂得順?
你講書講得好唔等於學生會聽之類,呢啲要試過先知。

忙就工程都忙。只能夠講,呢一代老師唔止教書,做個打工仔自己做自己嘢,做得唔好只係對你頂頭嗰個負責,人工低啲但可能舒服啲。

你趁後生,試下無坊,唔好做咗兩年老師因為人工而唔轉出嚟迫自己做就得
咩年代呀,罰企都唔得播

皇帝?
識幾個做工程轉左去教書 話輕鬆啲
不過教書好困身 啲老屎忽文化應該難頂過出面
人事比起成班工程佬應該複雜啲
加上呢行普遍守舊 發圍空間唔大
你都黐鳩線 我有個朋友個親戚個老公個表弟個三叔公個大伯個細仔做工程咪又係WFH 最少有10間大判都仲係咁
一定係教書
利申:工程狗
做工程啦
咁都要問
揀 10000 次都係中學老師啦
當你唔好計入職個人工先算
之後條 path 計人工/workload嘅性價比
老師抵玩到傻,高人工低workload (對比工程)
數學嘅得
中英文就冇可能
有得自然唔靠活動興趣班識女既機會呢到都值幾千啦
要試一定係調轉
試工程先
個scheme A唔係畢業就開
實比HKIE玩死
到時考牌麻煩
考ICE 又要補多個master

仲有工程唔係對頂頭負責
因為會直接推你出去做
夾圖 畫圖 計數 湊阿sir
人工都唔會低啲
有料有運嘅人工加得好快
你個啲朋友親戚廢左啲,我有啲朋友嘅朋友嘅親戚唔洗返工有糧出。
認真回
做到client side既工程佬
唔係連登講到咁狗的
你叻既 有料既 叉埋 老師絕對唔係個皮
淨係講專業知識 老師已經可以返屋企飲茶
但如果你唔係叻既 老師就可能好d
所有叫你去教書嘅都係做工程
唔可以作準
一定選工程
得維修保養邊養到咁多人阿,機場完又準備放一大堆人出黎
你Eng跟maintenance 一個跟幾單輕鬆啦
maths係可以放5

利申教畜

純粹帶出唔係好似連登仔口中咁易做姐
都係果句覺得好做 歡迎入行

除左假期多過出面AL之外
無咩益處
但D假就一定要正高峰期 一定係貴
所有叫佢揀工程嘅都係教書
如果你有考慮過移民工程可能好d。老師去到外國好難再做
如果你打算永遠留港,老師。
唔係覺得好做
只係講
兩份工比較
教書一定係工時短啲

出Quiz 可以去到3點訓
屌你班仆街洗唔洗咁撚激呀。。。我誇張左,不過教畜冇翻過私人工日日叫春話自己辛苦係真喎,覆得咁撚快你班仆街。。係喎依家summer 你地又有成個月假放
第二晚6就得
工程 仲要consultant 有幾可俾你6點準時走到

則師/ 客叫你有野改即刻由6點開始ot啦
草錢移民好過做工程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞