中學老師vs工程

456 回覆
170 Like 3401 Dislike
工程係剛需
社會點都係需要
做電做mechan係香港等吃屎
根本我問十個十個都話叫你唔好入行做工程
話叫你入行都係本身佢就係叉他哂top果班,不知人間疾苦
如果你自問可以做到top嗰班,咁你就入去做工程啦
同hkie班人圍威喂埋到堆咪好囉 入到政府做professional grade咪好囉
利申行內人
工程上限高下限低
同意你真係撈得掂係工程好搵 但僅限叉他左
有時去到二三間公司成間都無一個有牌
你自問做到top拎到牌咪做工程囉
咪撚on9
垃圾bs
長做長有同時係最低人工果行
一年有幾多個入emsd mtr clp呀
香港工程專業條撚毛呀
我run盤既 上至業主下至師傅都係好撚多廢柴
邊要做朝8晚5咁長
屌你成個行業咁多人有牌既佔幾多%呀
咁又唔知喎
諗下點樣拎個牌返黎先係工程師要知既野吧
對學生有冇耐性,又或者忍唔忍得住對啲學生妹
乜嘢工程?
咁你叻咪得囉
做狗同做人咁都要諗
你識春咩
冇pgde都可以做教師架?
師兄係dse成績好好?
直接搵教席?
邊間consultant,同埋做邊範先?做civil? Structural? E&M?
三範來講,做Structural=等機械人咁,不斷開OT到通宵計數run model, 入則比阿sir玩,重覆又重覆...呢個就係你既人生
做教書,你都還可以有個靚女miss溝下
做工程?你連打J既時間都無
事實就係按 distribution不嬲都係能力低既人比較多
同讀書拉curve一樣
叫春人人自然多
咁教師能力同人工基本上almost uncorrelated自然吸引一班能力中下既人去做
入行唯一benchmark係DSE成績同大學GPA for相關學科唔可以太差
其實MHKIE passing rate都有50%
2020/2021 有963人apply 496人 pass到
你正正常常 hku poly ust 行 scheme A 考多幾年點都拎到

Source
https://www.hkie.org.hk/upload/annual_report/19/file/619c7d6cf2d71.pdf

如果你個行業包埋工人
咁工人有 475467人
同註冊專業工程師 8868人
咁就大約2%左右
梗係老師 有暑假放
你咪搵下邊間會比17起grade
重點係大多數都冇牌
正常中學20分都冇得in啦 12分都吹得出果啲都唔知乜社會垃圾嚟 好多科本科5*入場卷嚟
你講得「合約教畜唔跟scale係合法」已經同你講「34k即係無pgde」衝突啦,少少邏輯都無衝出黎拎個table拗
純粹路過
唔明佢邊part有衝突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞