中學老師vs工程

456 回覆
170 Like 3401 Dislike
聽人講死唔去咁囉
不過對比其他香港人已經算上上籤
大把人到英國搵唔到正常工
就算有份NHS 教師工,人工只係接近最低工資
大把再差啲只係打份倉務 Chinese takeaway 中超 肉類分割技術員
共勉之
兩個行業都係比狗做
係到開鬥慘大會根本無價值
有一定長既年資 知點教 儲曬自己做既筆記就話姐
新老師好難唔備課 要自己整筆記 諗點樣教
照住書讀 同教學生 係兩樣野
老師講左教左不等同學生學識左
呢d真係要儲經驗同備課
咩工程先
中學老師入行你仲要諗埋教育文憑同埋前景而家易入行,但未來一定越嚟越容易被人炒
根本兩份工喺英國都係差 上乜鬼籤
屋宇裝備
做阿sir可以食學生妹,可以flirt學生妹
仲有女老師同事
仲有學生嘅阿媽
做老師 可以食學生妹
年輕body 有錢都買唔到
工程野你唔做 hea做係會實際影響到前線開工
無得唔到你唔做
但你做老師 唔做hea做又唔會點實際影響到人
班學生咪又一樣照過
前提係做本分事
有pdge?
工程
如果真係朝九晚六你已經要偷笑
Technical 嘢勁唔會做到最搵錢個班工程佬囉
最更要都係要識present 同manage人做嘢

成日見啲工程佬講嘢口窒窒,俾你charter哂都做唔到大事
Ummmm 我認同present得好係有著數
Technical野叻入左某d公司係可以呼風喚雨既
始終你要做d innovation 野/design 就好講你有幾多料
如果樓主叉左 我諗點都好過d老師掛
雖然我都唔知d老師搵幾錢
不如唔好衝出嚟,唔係講多幾隻英文字就係啱
你入到政府做工程師就會支持你做工程
係差但都一定好過香港先
工程呀 嘻 睇路 個個都古惑到閪
啤咩呀?!𡃁仔
教育界係夕陽行業,未來十年學生人數只會每年下降,大殺校潮馬上就到
你做和事佬唔係唔得
而家樓主就係問緊呢兩個職業
咁唔鬥又點討論
本身上個Reply已經想po出嚟 一嘢收你地皮
諗諗下你地班傻仔又係會9up駁咀
我只可以答你, 合約教畜完全唔跟scale出糧都係合法架, 不過係你個校長仆街

既然你地有咁嘅需求,唯有都係po啦

GM Degree 15-20
GM Degree + 師資 17-33

GUIDE TO SALARY ASSESSMENT for Aided Secondary Schools, Education Bureau, August 2022

唔洗po埋MPS出嚟呀可?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞