中學老師vs工程

456 回覆
170 Like 3401 Dislike
大家咁話啦,人教書你教書成隻癲狗咁係度吠
不如你搵份好既來比較吓?
NHS醫生做到狗咁份糧都係多engine 少少
再上咪得Magic circle律師 投行嗰啲真天龍人
扣完稅仲要無咗一半
咁你仲想點?
其實civil 除咗頭5年
人工係低過教書
之後無論考唔考到牌
都會追到或者追過
你點解覺得頭5年就可以揾夠
原來而家專業嘅標準係移唔移到民 笑到仆街
護士移民公認容易過醫生好多 好多地方都唔洗再考過專業/執業試同再實習培訓 睇嚟護士專業程度高過醫生
駁唔到就發爛渣 柒咗咪認囉屌 咁樣點成長
是但囉,企係到囉好未
你以為啦
入唔到政府/搵到長做RSS位
會塞住係6-7萬
贏返三四年
之後就輸返比跳point既老師

利申 我就係例子
呢十幾年私人市場係好慘
但係最近兩年都好返啲
Civil 3年考牌都45K 啦
未計考完好彩1-2年轉RSS/ 政府
同樣係呢個問題
引伸咗個好奇怪嘅現象
全部consultant
中間斷層好嚴重
哈~ 係香港做乾收銀諗住收6
sor~ 係做乾收銀諗住收工
你真係諗多左

後生仔~ 唔好怕蝕底
做到學到既就自己既~
公司睇得起你先比多d野你做ar~
記得行scheme,行scheme 好野黎
3年都唔駛點加人工比你,又唔駛驚你唔做,又有資助
唔識就咪鳩up害人啦 好多地區淨係短短5年學生人數己經跌到得返一半都冇 起碼band2頭先叫穩少少 仲有就算係band1唔殺校 一樣有機會縮班 你以為perm咗就大晒唔cut得? 長遠根本係死局 除非出生率大增啦

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240507/bkn-20240507192613427-0507_00822_001.html
放3點20分 體育堂係最後一堂 堂堂都見到個中屎老師3點10分已經係門口等打鐘放學
見到咁嘅數據啲傻鳩仲覺得入行教書好荀 覺得可以hea做 應該間間中學為收生準備做到隻狗咁 仲要被政府逼搞國安

喺連登問呢啲真係嘥氣
梗係啦
咁多人移民
政府又開咗好多合約位去搶啲人
依家政府唔俾錢搞工程
又年年咁多人考到牌
入晒樽頸位㗎啦
太多人charter
big brother is watching you.
大把國安警𥄫實你教乜
呢十幾年政府一直加人工
出面唔加
搞到TO人工仲
高過出面GE
呢兩年一野掃翻上去
私人市場轉身好快
你講就係阿?有得入band1邊個會入band2阿 band1縮班既前題係咪band2全部死哂阿

土皇帝唔係要做D咩
而家可以唔洗做D咩
工程要叫雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞