中學老師vs工程

456 回覆
170 Like 3401 Dislike
師兄:civil 定BS 講清楚好的
我覺得工時長都算 問題係好撚早返 又唔遲得到 有時啲老師要當值730前就要返到
而家罰企耐少少都話體罰 cls完全過度保護啲屁孩
講咗十幾年 由十大基建前講到而家
Civil, Electrical , mechanical, structure , electronic

BS唔知
完全冇得揀幾時放假 但多少少假
vs
少啲假 但可以自己揀幾時放

我寧願後者 可以買平機票 見到優惠可以即買
老師啲假期就永遠捱貴機票貴酒店 仲要周圍景點又多人
有啲學校有請夜更看更 或者直頭整智能鎖 整埋休息室(有床) 比啲老師24小時做野
Electrical mechanical electronics 都講得出
屌你咪9up
請指正
殺校潮未開始都不斷開始縮班殺校 仲鐵飯碗
啲瞓咗嘅人仲以為自己好醒都幾好笑
送個屎片屎塔比你
淨係見到啲工程狗衝晒入嚟話自己幾忙幾underpaid 話人地幾爽幾得閒

但又唔quit唔轉行
Fg 入到 Emsd mtr已經得啦
冇咁叻仔 淨係入到AA clp hec 考到牌 都最多打七八折
就算中下能力Consultant出身啦 只要考到牌 最終入返 developer project team又搞掂啦 仲可以博政府或者坐喺度先director

其實個難關全部都係要考到個牌
之後都係等年資同經驗再加少少累積返嚟嘅人脈就好易過100K
點樣十年80k 呀大佬, 判頭呀?
其實好多人轉去教書
中學老師重點係有得食女學生
係囉 咁都屌我9up?
我諗佢係做main con, sub仔個d
佢唔知gt, mt條path
你睇下你樓上位師兄,佢答到你
唔使帶課外活動就有機會放5既,不過機會接近零
9成老師訓係到就8萬喎
工程狗有冇1成人訓係到有8萬?

唔好講有料乜乜乜啦,有料唔讀工程啦,好有料我建議大家揀做巴菲特。
有幾多啊 1%都唔知有冇 工程人普遍啲dse成績同本科咁易轉咩 夠大把教書嘅轉行啦
講緊civil
真係幾易轉
殺校殺極咪又係band 3 教band 1 2 perm左既根本唔會受影響
而家幾間client其實三四年五萬鬆/月唔係小見(PS講緊呢兩三年入果堆),撈多兩三年做個經理仔都近80~100萬/年,政府仲輕輕再快D
個po好明顯有隻教畜係咁講教書幾辛苦幾慘幾唔抵做
多隻香爐多隻鬼啊嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞