中學老師vs工程

456 回覆
170 Like 3401 Dislike
唔洗擔心
一定冇得放6
返埋6 都得
工程狗就做到朝9朝6
老師去女校教
乜呢個問題真係有得比較?
大家諗下以前讀書,老師年年都分享去左歐洲嘅喜悅
一年40-50日假,你做工程有無?
就算做老師平時幾辛苦,我敢講工程都一定都係辛苦

既然係咁,大家都咁辛苦,點解要諗一份出來得2xk,得12日假嘅工?

帳面睇,工程已經輸十條街,我仲未計做工程日日比人屌老母,OT到12點

利申: consultant
長做長有
所以唔係鬥工時囉,你眼中揀份工淨係睇工時咩?仲要係睇唔同公司都唔同,唔係睇工種,咁都唔明?
可以
三號朝9晚6
工程狗就做到朝9朝6
可以
三跑朝9晚6
你好柒。。。
中學邊有咁多靚女
有都比藍波撚食曬
巴打慘,同啲on9講係辛苦啲
咁小學老師係一樣人工定低d
二揀一肯定做老師!

香港工程俾狗做,長工時、大壓力、多趕工、仲要受氣(上至業主,下至工人) 。成個工程生態都唔健康!

申利:入錯行的工程狗
Starting 一樣,係頂薪唔同
小學(APSM)頂29, 中學(GM)頂33
小學要升主任(PSM)頂薪先有33
搵錢都係為左食學生妹姐
食到學生妹之後就算畀人炒都有著數
其實咪hea教
有咩強唔強大 反正佢地都無心向學
thanks 巴打
只係比較人工,工程都已經比下去,人地起薪都34k 重未計做工程如果要叉他要課重金讀個濕鳩Master

如果樓主係機電佬,完全諗唔到有咩理由會去揀工程如果係civil 佬話都話有得諗吓做到ARE

利申:
濕鳩機電sub仔
做左3年都冇30k
移民潮+少人生仔,老師難有好景
再整埋啲国安教育,心理唔平衡到痴線,教育局班撚樣癲癲喪喪冇人知佢想做咩痴線野
有咩手尾,打籃球都無事
外行人,想知一般above average嘅engine條path係點同搵幾多?

據我所知老師starting 35k, 純跳point跳18年會到80k,但如果做得好10年升到sgm就會由80k再一路跳到95k。
教band3係最難既
係會有啲無心向學既
但都會有band1轉過黎 喺band3到好outstanding既
又會有能力差但有心讀書既
點樣拔尖補底 (或者用宜家最興講既照顧學習差異)係難過教band1好多的
成班月入30k都冇係到叫人做老師
一入行(u grad 8大) around 25k
十年應該叉到 大約80k
再之後就應該要靠轉公司去大幅加人工
市場上都有出100k既公司請叉
工程係輸頭 個尾贏唔贏到好睇自己
好多人都捱唔到個頭 做差佬/消防 etc.
把口又叻 人又有料 多數去左做判頭
咁就另外一樣野了
機電黎講:
Starting: 22k
行2年scheme A:25k
之後每年+0.5k or +1k
Engine ceiling 係大約45k

之後再上係做M grade
就50k-70k 不過完全係睇際遇
即使你話考左牌都係睇際遇

所以好多40k+已經完撚左

屌你老母,呢個就係機電佬既一生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞