叉電器/叉電線/尿袋集中討論區 (14)

392 回覆
5 Like 1 Dislike
#2 template
叉電器 續

問: 插咗第一個電器叉緊電,之後再插第二個電器,點解第一個會斷電?
答: 因為嗰條電路唔係獨立,而係兩個一齊用,所以如果插一個新,佢要重新計過W

問: 乘上題,咁有啲乜嘢型號係有獨立電路?
答: Apple 新款35W dual c,vivo 80W dual C,Anker 40W,nubia 65W dual C,Anker 65W 2C1A,Slimq F100 等等
Ref:https://youtu.be/rRgTXO1YztE?t=211

問: 邊隻叉電器最少壞最安全?
答: 隻隻大牌子都試過出事,但聽得最少壞係原裝叉電器
好concern好壞+安全,唔怕大舊+同埋只可以插1-2件野,請買原裝叉電器

問: 點解我嗰隻A牌叉電器同埋人哋嗰隻B牌咁似樣嘅?
答: 上面都講咗,因為係貼牌

問: PD3.1 係咩嚟?
答: https://www.chongdiantou.com/archives/125973.html
簡單嚟講PD3.0 只可以最多 20V5A 100W, PD3.1 可以高達 48V5A 240W
但係依家出嗰啲PD 3.1叉電器多數都係最高140W,使用時記得配合返一條PD 3.1叉電線
問: 想用嚟叉MacBook Pro 140W,有乜嘢PD3.1 GAN叉電器?
答:
因為PD3.1比較新,所以少model,排名不分先後,價格參考用,購買前請格價

香港售賣:
Apple 140W USB-C 電源轉換器
單頭最高140W
官網$729

EGO EXTREME 3.0 -245W PD3.1 5USB 氮化鎵充電器
C1最高140W, 四端口同時輸出 C1不減速
官網$988, price$750
https://i.lih.kg/thumbnail?u=https%3A%2F%2Fna.cx%2Fi%2FwhE3fKK.png&h=1ef076db&s=540
ProMini Gs240 Pro PD3.1 GaN 240W快速充電器
C1最高140W, 5端口同時輸出 C1不減速
官網$688, price$630

ProMini Gs240 Ultra Quad USB-C PD3.1 GaN 240W快速充電器
C1最高140W, 4端口同時輸出 C1不減速
官網$788, price$740

Verbatim 3端口140W PD 3.1 & QC 3.0 GaN充電器 (66818)
單頭最高140W
官網$591, price$410

XPower GW240 240W PD 3.1 Gan 4輸出智能充電器
官網$848, price$818

Belkin BoostCharge Pro 140W 4 端口 GaN 家用充電器
單頭最高140W
官網$799, capital$649

牛魔王 YD140G 140W PD3.1 4 位 GaN USB 充電器
單頭最高140W
官網$538, price$408

牛魔王 GN240X 240W PD3.1 5 位 GaN USB 充電器
官網$688, price$558

Momax ONEPLUG GaN 140W 三輸出快速充電器 UM27
單頭最高140W
官網$598, price$388

MEGIVO World Link M-WL140W 3端口 140W PD3.1 & QC 3.0 GaN 充電器
單頭最高140W
shoppy.hkbn.net $474, price$398

===============================
香港冇售賣:

AOHI 奥海 MAGCUBE 140W GAN+ 3-PORT USB-C AND USB-A FAST CHARGER
單頭最高140W
官網$398 RMB, $99 USD

monitormate CP3 氮化鎵 GaN 140W PD3.1 超能快充【3口 Type-C】
單頭最高140W
官網$2140 TWD

SHARGE闪极 140W 氮化镓三口充电器(2C1A)
單頭最高140W
官網$499 RMB

最近搵到嘅雜牌 300W氮化镓GaN带显示屏PD3.1充电头大功率桌面充电器多路输出
雙頭最高140W 總共300W
淘寶$400 RMB, 批發$300 RMB

淘寶仲有好多,但係唔一一列出嚟
UGreen140W, 倍思160W, MCDODO140W, etc.
#3 template
叉電線

USB (Universal Serial Bus) 通用序列匯流排
大家最常見Type A, Type C,全部都係USB嘅唔同介面,最影響速度嘅就係入面條線同埋晶片
而一條線係有分叉電速度同埋過資料速度,兩者嘅速度係冇任何關係,佢哋係兩條獨立嘅線芯
叉到240W,唔代表佢過到資料/ 過資料過得快
過資料過得快又唔代表佢叉到240W(可以睇吓Apple 最貴嘅cable
聲稱可以40Gb/s 但係只有100W PD嘅叉電速度
問: 咁點樣先可以分辨到叉電速度+傳輸速度?
答: 睇包裝睇官網,亦可以用app/功率計check

問: 叉電線應該買咩速度?
答: 普通叉電線唔算貴,一條可以用到好耐,建議最少買編織 100W 5A e-marker PD線
如果需要叉100w up laptop,建議用原裝線或者PD3.1線
如果需要過資料/大頻寬需求,建議USB4/Thunderbolt4

問: 我想買一條type c線行到4k/8k Mon,應該買咩標準規格?
答:

問: USB4同Thunderbolt4(雷電4)有咩分別?
答: 最大分別就係價錢同埋最低要求有少少分別,因為Thunderbolt4係需要通過Intel certification,另外Thunderbolt4最低要求高少少,USB4線最低要求係20Gbps, Thunderbolt4 點都要40Gbps

問: 我買邊隻好啲?要留意啲乜嘢?
答: 其實同叉電器差唔多,價錢,材質,規格,要唔要花弗嘢(顯示叉電速度/磁石/rgb)
材質方面都建議盡量買返編織線braided cable,會襟用啲啲
有啲叉電線個頭會長身啲(例如 顯示叉電速度嗰啲線),小心整斷
有啲特別位置都可以留意吓,依家啲平板、電腦越嚟越薄,有啲叉電線插咗落去會厚咗少少,會變咗搖搖板,用嗰時小心啲

提提你
如果叉中國牌子電話建議用返原裝線同原裝叉電器(特別係有好快叉電速度嗰啲)因為佢哋叉得快都係用返自己獨有嘅叉電技術,如果你用香港買到嘅叉電器係有機會唔係全速叉電,而係用PD/QC叉電

想知道多啲,可以睇下面啲片
https://www.youtube.com/watch?v=0R8xziPEsjA
https://www.youtube.com/watch?v=hkq4OmGzZfA
https://www.youtube.com/watch?v=C6aCCp-Umcw
冇筆值,一律建議
Apple 140W USB-C 電源轉換器 HK$729
配合埋
Apple Thunderbolt 4 Pro 連接線 (3 米) HK$1,169
一套唔夠買兩套
By忘不了妳的笑聲
咭快已經怨婦Mode
有冇火牛係有PD3.1又唔會斷電
Promini隻240W好似幾好
我反而唔使咁勁
但想要2-3個usb a,不過同時又要有100w來差MacBook pro
要插cam 唔斷得
依家有咩magsafe尿袋推介,iphone13mini用,成日用有線都壞線
ProMini Gs240 Ultra
而家啲magsafe尿袋用嘅時候仲係好熱同埋有機會影響埋叉電速度,唔推介用
呢隻有冇伏, 見price 報價平官方咁多

1. Belkin BoostCharge Pro 140W 4 端口 GaN
2. ProMini GT150 Ultra PD3.1 GaN 150W
2個都有單獨140w可以差notebooks
但兩者相差差唔多$300
個分別係邊度?
想買隻方便係出面差部電腦,個邊個好d
三星?好多假野
有冇啲行貨貼紙之類既野可以分辨
無,大陸好多仿抄埋個盒好易
shit, 上年見有人講3叔塊無線充電版好平,話係啲電話既贈品拆出黎賣, 仲買咗兩盒, 一盒俾人, 唔會都係老翻呱.....
唔係淘寶就唔洗咁驚既
怕嘅咪買promini隻70w,都係2C1A,貴少少
唔係淘, 都係price.com平時買開嗰幾間, 之前次次買都有行貨貼紙
個塊板真係贈品黎,個期好多人有 應該唔洗驚

用咗一次 問咗保養話無玻璃可以換
以後都唔撚買玻璃面

咁平又唔係大陸做
老翻可以任佢寫
Youtube 有條片拆呢隻老翻牛, 都係寫越南.
隻老翻牛有用粒磁鐵扮電容, 仲有個作用係增重令到隻牛既重量接近真貨重量
老翻用心製作
依隻同ITFIT一樣跟A/S series去派
而且唔係GAN,同埋support麻麻
正常最後城城又會有一大堆/
係好多,跟S23+/Ultra就係無綫板同65W
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞