高回贈信用卡討論區(開放中資卡)(17)你登記左promo未

783 回覆
1 Like 11 Dislike
咁呢D就梗係無計架啦
我只係話有得用 app 就用 app
去旅行真係容易打爆平日+Cheers 25K都打唔爆紅日
有咩餐廳係有得咁玩
唉果陣見狂賞派幾抵先開chill card
點知一個月就收皮
咪都係連鎖快餐店咁囉
都無乜幾間可以咁做
BTW有時有D餐廳係直接scan QR之後網上找埋數,咁就可以用 chill
依家諗住出張6%既網購卡算
Motion定wakuwaku好d
motion 6%包埋食飯,不過上限少D,要等三個月
wakuwaku上限多D,手機支付食飯得 4%,BTW而家轉左制,要儲wakucoin手動換
motion係咪唔包淘寶
想問下咁多位清,平時用開keeta 叫外賣, 佢唔收unionpay, 即係用唔到wewa 卡賺手機payment, 有邊張卡回贈相對多d?
Keeta 計網購/餐飲
所以我覺得中銀狂賞實際應用係幾麻煩
先唔講平日紅日,1個月外幣500 以上簽夠5000都幾麻煩
target customer 唔同,中銀應該係target 家庭旅遊,夫妻+1-2個小朋友旅行求其食餐都過$500
但朋友/獨遊旅行唔得,朋友都唔係次次合單簽,合單都唔一定係你簽,獨遊更加唔洗講,我點一個人餐餐過500

我通常係獨遊多,hsbc vs (3.6%) + guru (4%) 同平日 VI (4%) + 9x (3.6%) 一樣,但大貓cover 到我所有外幣簽賬。就算冇中銀紅日,單係所有外幣coverage 就補返數。

7月開始中銀平日2% 更加差咗,所以一直以來想用VI 都用唔著

不過如果有錢人筆筆>500 加紅日平日計岩數,確實中銀最強。但這些機會不是我的

當然hsbc 都有guru 呢個前設條件,都係睇人

感覺上 HSBC 信用卡target customer 更年輕化,中銀則更中產&家庭化
Wewa visa
Apple pay?
啱啱收到左Wewa visa,但係用埋OmyCard apps都加唔到ApplePay
係咪要等幾個鐘先得
外幣不論多少總數簽夠5000,之後入面既500以上先有分,所以其實唔難,只係蝕啲分
就算攞唔到狂賞派,都有基本4% 。唔係蝕好多
唔係
係簽夠500先起錶計下限
最不爽嘅係所有回贈統一喺2025年4月30日前先入帳
額外,即係6%嗰隻先係 (好似係)
上面講緊大灣區嗰張,額外嗰3.5%。仲唔夠煩?要等大半年先入帳
4%現金回贈
額外6% 現金回贈

額外現金回贈將會於2025年4月30日或之前存入於大灣區信用卡港幣戶口並顯示於大灣區信用卡月結單上。

明未
岩岩係facebook睇到廣告
UA sim card 網購有回贈8%
但見呢個post page1 & 平時大家都係推介wakuwaku 多
想問下有無人用過sim card?
個app唔收銀聯,有apple都無用
開張wewa visa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞