高回贈信用卡討論區(開放中資卡)(17)你登記左promo未

649 回覆
1 Like 10 Dislike
主要唔想為打爆就乜都簽佢,其他卡係其他項目又有回贈。
自己食飯好難打得爆,除非三餐都係出去食

朋友聚會,次次都係自己簽,就一定爆,但又有其他人都想儲分,通常都要輪住簽
中銀狂賞限visa

chill冇份
通常朋友食,3-4個,埋單$2000左右。
唔止一班朋友,一個月每班朋友見一次,再加自己食d,都過$5000。

但係如果要輪簽,就要隔幾個月先刷到一次$5000
明白
我叫外賣平台,一日$150。
間中食壽司郎/燒肉,輕鬆打爆5000
仲未計agoda、iherb 、youtube課金可以碌外幣

反而every mile一年簽80k,海外一季8000 對我比較吃力
每日$150,易簽爆了
可能有visa 贊助 先搞多輪
呢個promo多重考慮
逼大家出cheers card
黎緊蘋果月,chill fuck off正常
其實everymile佢果$8000係外幣就得,網上都可以(你所講agoda iherb用外幣都計數)
大家樂、大快活apps、外賣平台等,平有平玩
klook gift card 有咩用,
JR PASS?
其他活動幾舊水, 用得著?
即係有回贈既用銀聯最好?
$2/里 vs $1.5/里
無誘因出佢

我消費能力只能二擇其一
咁當然
開始用EM果時都未出Cheers
只係提返果8000係外幣就得
對我黎講三個月八千易過一個月五千
every mile一年簽80k係計自動增值同payme
payme 3000*12 = 36000
自動增值 3500*12 = 42000 (3000過返銀行,500搭車)
真係唔難
我自己平日就食東亞日,拉均9.4%。紅日先用中銀。依家仲未知東亞日續唔續。
咁支銀VI應該aim客係中等以上消費+旅遊卡
你訂酒店分2個月訂其實都夠玩
機票已經當你里數黨淨係比稅
BTW 我都係窮撚,不過食飯多數我比左先
家庭朋友一個月2-3個飯局走唔甩
屋企網購外幣/超市日用野數都隊埋去
所以快爆
本身有狂賞派都仲可以玩TVMALL
而家7月開始又要轉卡
咁你就要計下飯/外幣個條總數X10 SO定係分拆其他單回贈大d啦
搶埋飯局單就真係爭住做
冇飯局都冇計
CHEERS其他消費我直頭當冇到,1蚊1分啦
真係貪佢10X
題外話:飯局單唔係次次搶到(有時朋友都想儲分,次次都搶有時係尷尬)

所以計數果下唔好預飯局數會穩陣D
簽足飯局就真係好易簽得爆
我個邊易d,圍內想草分既人唔多
同埋有機會主動做搞手,多數你settle哂野埋埋單都冇人同你搶
不過呢個年代都少左飯局啦真心低迷,豪食又少左
純粹夠平時lunch碌疊上去
我依啲無朋友既
平時lunch碌老母卡既
要夠五千真係要去旅行先得
3千過返銀行使唔使手續費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞