用咗Samsung Galaxy Tab S9之後番唔到轉頭

612 回覆
287 Like 57 Dislike
我用屎米6s pro . 另有一部iPad air 4. 大家速度差唔多,不過小米WiFi快air 4 接近一倍。
不過tab 有個問題
我係連埋keyboard cover
只可以用到三星個中文輸入

因為太早期試可能講錯

但裝好好用果個速成/倉頡輸入法

用時畫面會出個keyboard出黎擋住半個畫面

又好似用唔到keyboard

仲有我一直好想問
點解三星store入邊既app全部都係大陸app
我係豐澤買既

再回返有兩位巴打問
我係一手豐澤買

我話有mon 貼係見邊位好似有條「線」
個sales話原裝已貼左個好薄既膜

我就一直冇再買貼用
重過ipad 最平果款

不過我成日係Google book買書
想問埋有咩app多tab 用既wallpaper download

我又係唔明

手機Samsung store明明有主題有wallpaper download
點解tab冇
C師,你係咪中伏呀 ... 不過你話豐澤

1.香港用應該唔會無啦啦轉晒大陸app
2.香港行貨無原裝出廠貼跟機

你部機
Tab拉落嚟禁第二螢幕
Windows 就 Win+K
夜子都做蘋果叛徒
蘋果洗左我十幾廿萬啦
用緊s9 ultra 同ipad pro m2
um...............
s9 ultra 大機你點用法
由我喺連登認得夜子呢個人開始
佢好似一直都只係搵緊一部大mon+多工嘅平板睇波
所以佢surface pro/ipad pro都試過
今次到tab ultra
有特別offer 所以買咗
我都係娛樂用 當PC 咁用 不過做起嘢上嚟我都係用返電腦
不過moon大 有一番作為嘅
ipad pro 我都係12.9吋
我而反想學十吋s10 我通屋走係用細吋數
本月盈利大大提升
公講, 唔可以
佢只係比iPad 個stage manager 方便, 但唔可以完全攞黎做野
除非佢個file 可以變埋windows 視窗

dex個好處係佢個操作logic 近windows 視窗, 無咩學習成本
而且d app 接近100% 可以自由re size
工作列用返windows 排法

而iPadOS 佢自己創造左一個「新用法」,
簡單玩下ok, 但長用個人會好攰, 你會諗明明咁樣咪得點解要搞到咁複雜
tab就算裝keyboard 唔會夠電腦好用
如果想坐係梳化個d 用放係腳上面 會唔會tab 係個keyboard 甩出黎
放大脾tablet 唔太適合, 就算新版magic keyboard 都唔好, 頭重腳輕

都係要用返notebook
又唔會 佢除咗個KEYBOARD 其實比你想像中輕
同埋有個concern個d keyboard 好似冇得電腦咁mon 個位對落有得托高佢
平放枱用好易膊頭痛
有興趣出
有無巴打知而家邊到平,
5G 12+256見到出面6388
根apple個concept係 一樣還一樣,唔會兩樣 2 合 1
iPad 就堅持個主力UI必需係手指容易控制
而你講果堆野,佢地已經有MBA keyboard + trackpad
返到屋企亦有imac
個人data基本上iclould同步晒
跟本唔使dex mode

即係你純為跑得快,專注一部超跑就夠
你又要速度又要舒服又要6 人又要車高
乜都多合一,咁速度同操控一定唔會夠超跑快

Apple 情況係,佢有出超跑,有6人MPV,有 S class 舒適車
你買晒佢幾部車,你自己可以唔同情況下用

iPad 只係一個輔助型工具無謂放到咁大

仲記得當年windows 8 ms 想一個os fit desktop 同 tablet 攪到不倫不類仲難用,就係咁我轉左會去MacOS,用完真係頭也不回
睇完樓主呢篇分享我都去買部s9
咁冇一部個角度可以係咁 用廢人架 再用藍牙keyboard mouse
咁你部9年iPad呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞