用咗Samsung Galaxy Tab S9之後番唔到轉頭

612 回覆
287 Like 57 Dislike
最近諗住入手部tab s9
本身諗住買學生優惠
但望落同細鋪現金價差唔多
細鋪仲多啲嘢送
唯一考慮諗緊8gb 128 定12gb 256 好啲
有無巴打有意見
主要都係用嚟讀書上堂用
12gb保險d
以前用s10+ 電話8gb係有d窄
考慮下會唔會上s9+
我都有諗過
但S9同+體驗差好遠?
我見個mon 差1吋多啲
然後就12gb 256,其他嘢一樣
你會上堂用就千祈唔好買U,太大入袋好辛苦
S9 S9+ 揀個
你平時唔多用就有平買平
S9 8+128 而家勁撚平
你去專門店撚下機囉
真,呢個好重要
單手同雙手都試吓
我當初試完就決定S9算
單手輕鬆吋 而且玩手遊都無咁辛苦
好,咁我去專門店再撚吓先決定
唔該大家
price 個網既samsung 會員價仲平過呢度

2022年S8出咗 S7+Amazon特價就入咗部
500鎂抵到爛Mon又大又144
仲可以做pc second screen 試過拎嚟wireless上床打gta都ok
第一次睇youtube開dolby atmos勁震撼 係咁搵啲聲邊度嚟
佢又搞笑 S8個product line除咗ultra全部廢mon S7同S9都係amoled
都真係好膠個價,貴過Synergy貨,呃學生價?
我買左12 256 ,12GB個ROM係Ufs4,8GB係Ufs 3

我上Reddit見有用家Run Test read write speed先知有分別,三星規格度提都冇提

但用落我估分別唔大,同場8GB唔同時開太多app,唔見有有問題

總結要頂配就12GB,要最高性格比就8GB,兩個都係好選擇
尺才非常主觀,你要拿上手試手感,12寸就唔適合我太重太大,11寸Size剛剛好得都少少重,但OK接受到,舊款仲重都係咁夾硬用

千其唔好為大而買大,一定要上手試試,尤其會黃出街既
128GB三星好似冇生產UFS 4.0
S23都係
同意你既想法學生有平買最平唔會錯,性價比高

致於大唔大重唔重,好個人,S9+我都覺太大太重,但同樣有用家真心覺得大機好

我除左出街用,訓前都會碌下,S9玩成半粒鐘都唔會手酸,係幾正,45分鐘就窄少少會倦,就順勢訓埋
可能係唔上Reddit碌下都唔知有分別,電子產品既野有時好講耐性,即睇得多唔多資訊,仲要有用家肯分享
可惜s7冇得上one ui 6
手機我一直都用開三星,平板S9係我第一部Android板,體驗比舊果部ipad好太多

不過直接比有d唔公平,因年代唔同,但有兩樣野係唔關年代事

1)個IOS極惡頂,自閉又麻煩

2)Ipad個screen比例唔適合睇片,上下兩條黑邊
S9比例好太多
仲有,睇16:9,即係大部分影片都唔會有黑邊
官方個價通常sell 學校
呃錢價

新出果時可能平dd,但而家仲貴過出面

另,我堅頂唔順Ipad個Screen 比例,睇片果兩條黑邊跟本唔係享受
平板轉陣營前,慣例都問下朋友意見,一面倒主流叫我出翻Ipad,最後鋪頭拿上手玩同做下功課入S9,估唔到咁好用,有d意外
Vivaldi 嘅four seasons 好撚好聽
睇price街鋪同大行啲價錢差咁多
想買部AN板用(有啲app iOS冇上)同埋睇片
粗粗地係咪S9 FE都夠用
寫notes 同喺pdf上面寫字邊部好d?
Samsung 有咩app可以做以上既野再sync 去電話?
iPad mini好用,其他太大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞