用咗Samsung Galaxy Tab S9之後番唔到轉頭

612 回覆
287 Like 57 Dislike
三叔trackpad難用
打字ipad做到mac/windows咁跟住input位顯示,samsung仲係on99係下面一條bar

如果淨係productivity,samsung同ipad應該差不多廢

利申:7用家,等緊10
屌你老味買幾千蚊嘢要睇二手價, 窮撚到你
咁撚窮咪撚買啦好嘛
個廢U咪搞
其實二手價某程度上都反映緊市場對部機嘅評價
唔想知窮撚對世界有咩評價
點解唔買小米平板6PRO
除非用開apple ecosystem
唔係唔好入坑
trackpad 係magic keyboard 好好多 (都貴1倍以上)
但打中英文, 三星贏

mac可以hold 住shift, 將打緊中文變成英文
但ipad 要用caps 轉英文, 而返轉頭又要禁多次。仲有打緊中文時標點只有全形。
三星keyboard 似返mac/win keyboard 可以用shift。

productivity 仲要計好多方面, 三星dex mode+工作列+超過四個app+所有app都可以re size 已經贏ipad;ipad 好多app 都唔可以stage manager
買過吸塵機, 用左2個月壞
唔會再買佢啲野
唔加多少少上+?我記得對比開始個價drop左好多
BTW 有無發現咩係要粒M1做到但8G2做唔到
唔係ipad嗰隻個筆頭硬掘掘寫落去敲玻璃咁
師兄都容易受人影響
我真係有帶過返工做公司野
input係弱啲,但係apple都唔係好好多
只能講productivity,計split screen黎係好過apple
同埋可以做到偽雙mon(一邊dex一邊android)

但係打字向真係好差
有時情願用返mon個keyboard
仲有冇第三個apps係TAB 好過iPad?
等到S10 出先買S9
Procreate係唯一買iPad既原因
點好用法? 部ipad用嚟畫畫多 有啲好奇
防水
可能我用倉頡, 打字同電腦無咩分別
s9, 屋企應該都用到8-10個鐘
一邊睇片/睇波, 另一邊開其他app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞