用咗Samsung Galaxy Tab S9之後番唔到轉頭

612 回覆
287 Like 57 Dislike
用咗10年iPad之後,決定轉去Tab,我之前嘅ipad係:ipad 9, ipad air 1, ipad pro 12.9 (1st/3rd/m1), ipad pro 11 (1st)

轉用三星Tab嘅主要原因:
- iPadOS 令人失望
- 功能追唔上硬件
- 除左個mon 之外其他位都唔值咁貴
- Magic Keyboard 淨係得手感好, 但無保護性

我鍾意三星Tab嘅嘢:
- 有Dex mode, 可以自由re size; split screen 可以上下分
- 枝筆係免費送既
- 右邊拉出黎係快速揀app, 而唔係ipad 果個可有可無既slide over
- 有Whatsapp app, 仲可以放homescreen 預覽
- 有mon底指紋解鎖, 唔洗下下去開關掣或者正面望住鏡頭
- Keyboard cover 有保護性

我鍾意iPad嘅嘢:
- 輕, ipad pro 11 明顯輕過tab s9
- Safari 上網感覺舒服過其他
- 有mini 揀, 有d 時候好好用
- 有時用得著ecosystem
- App UI 有優勢 (但近年越黎越少差距)
- m1之後機能都好好, 唔怕有咩做唔到

總體嚟講,大部份用家Tab S9 $5000內已經做到iPad $10000既野,仲有凸,除非你專業要用pencil或者你好中意apple 篩選比你果d 小部份極致體驗。
睇完樓主呢篇分享我都去買部s9
半年後睇下二手價就明
其實計落差唔多, 三星本身平好多, apple 本身貴

同埋ipad 貴唔等於整體好用,上面都舉左好多例子
配合埋藍牙滑鼠應該仲好用
有隻keyboard 都有trackpad 唔洗1000
用緊tab s8 好撚後悔

後悔。。。太早買唔等s9
功能有咩分別? 唔太熟, 我買最新算
u又快啲 又再慳電啲
不過其實s8 u都無乜問題
好似就岀s10
睇過大概年半先出一部
即係下年初先出

不過幾時都無所謂,依家S9 已經平左好多,夠用is ok
browser轉用vivaldi
連youtube app都可以鏟埋
I have premium
我都想買部,同埋買埋個寫字個可拆式磁貼case
幾有趣
再加埋個keyboard
講埋App 呢
Andriod 平版 追到 IOS 未

利伸: 手機用3叔
ipad 個WhatsApp instagram app追到android 未?
ipad 支筆真係 好似寫係真tablet 上面感覺一樣
想知S9支筆體驗點?
可唔可以講多少少?
s9 續航力如何? 用緊ultra 版?
睇完樓主呢篇分享我都去買部s8
知道明白
去買部IPAD先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞