Affordable Watches 手錶討論區(42)

998 回覆
5 Like 6 Dislike
人人口味唔同我由細比人叫妹妹叫到大,想戴大啲扮man d
nplm

我覺得錶耳都要長返少少先啱比例
所以個面唔可以太大 如果唔係會錶耳都過長
其實如果戴太大反而仲會俾人一種戴緊老豆隻錶既感覺,顯得你仲細個

不過如果係絲既話其實oversize 冇乜問題,見d 女戴41mm rolex 都好睇,可能係有種boyfriend size 既感覺
我都想講一樣嘅嘢 戴大錶係唔會man咗 ,反而細錶有成熟味多啲tim …. 就好似人老左著波衫係唔會後生咗 只會更顯老。

不過 上面巴打果隻唔算大 其實無乜問題 只係39會更好

其實款式好重要,岩款就唔怕細,我呢隻32mm (雖然我本身手幼)
同意唔算太大既,始終d lug 冇跌出街,都係要睇成個配搭同場合,如果39/42 當dress watch 咁戴就大左d 囉,當daily 絕對冇問題
珍,最終係睇成個形狀
正裝錶我全部>40mm(上面po過Junghans Max Bill, 38mm)

呢隻44mm但係空心錶我覺得可以
自己覺得細可能係你習慣黎唔一定真係細既
個錶冠唔覺得頂手咩
OK啊,隻錶平時係手腕骨後
你地由得人地啦
唔買到買咗唔好煮我啦咁靚想大塊dJ下嫁咋我
Man 唔man我諗唔關隻錶既大細事
你整體衣着個感覺影響一定大過隻手錶
然後隻錶咩叫大咩叫細又係睇款

冇咁既意思既,錢係你俾,最後都係戴係你手,你喜歡就好

只係有時會多口講兩句,希望大家都可以拋開少少既定印象,試多d 唔同既野,同埋少咁d 古怪迷思啫
所以我話要睇場合同配搭,我d sporty 款都40/41
但就真係要sporty 地戴囉

個人size:
sporty chrono 40-42mm
Sport watch 38-40mm
Daily watch 34-38mm
Dress watch 31-34mm

Vintage 可以有多d exception,有隻vintage chrono 35mm 又係另一種味道
靚!可惜得43/45
如果有多啲選擇就好
最新隻白藍都好靚
Good. 但可惜 GS 唔出太陽能石英款,要幾年換一次電,唔知 GS 換電使唔使兩千蚊呢,上行換電佢應該會要你做埋 full maintenance.
我上次換粒電50$ 唔係上行
halios watch 接受預訂
有無朋友有心得?
我驚出面啲師父整花個機芯,早幾年拎隻 omega 電子錶去啲屋邨錶舖換電,睇住佢拎個鏍絲批係咁狂刮電池位條金屬舌,喝都喝唔住,比佢刮到花晒
應該會幫你攪嘅,但肯定唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞