Affordable Watches 手錶討論區(42)

998 回覆
5 Like 6 Dislike
6L機芯同吞都買得過
6R真係不了
38mm有返日期好吸引
藍色都好靚
不過得38hr
同prx比實用性prx好似好啲
希望38/40mm可以出返36mm個d 色,例如alta white,我個人比較鍾意36mm個系列d色
呢隻VC Panda咁款
齋講樣正過PRX Chrono
東方mako錶幾正
how much
US$625
依隻係正,但日本香港都無
因為啲lug位係平面同錶面冇連貫 有啲垂直位咪望落凸高咗好多
想入隻Flieger 銅錶,睇完書蟲巴個list,依家收窄咗範圍: Stowa, Archimede, Delka。熟悉德國錶嘅師兄俾下意見

三選一: 價錢已加customized parts
1. Stowa Bronze Vintage 36 €1050(有code)

2. Archimede Pilot 39 A bronze €1059

3. Delka pilot 40mm €765

補充返:
1. Lug-to-lug 最好47mm以下,因為手幼(147cm)。
2. 想有手上鏈、燒藍鋼、日期窗 (我知道Flieger有日期窗會好怪,但我有日期窗會方便啲,而且呢3間都做得balance,冇破壞到個dial 嘅平衡)
3. 睇落 Archimede 性價比好似高啲,可惜字同指針係白色,冇Stowa做奶油色,個vintage感出啲。
4. Archimede 39mm lug to lug 居然造到 44.5mm,同Stowa bronze 36mm 一樣,所以呢個size好啱手幼嘅我,閱時範圍大啲又清晰啲。
買no logo 同no date
都係,比較原汁原味啲。
選擇題分析
A. Stowa
size對你來講最perfect,36mm完全適合手幼既你,加上香港有office,有乜事都仲可以上去求助
B. Archimede
39mm 略大,雖然短lug,但無你想要既vintage感,略遜一籌
C. Dekla
40mm size + 47.1mm lug to lug,3個選擇中最大,戴上手有機會覺得笨重,未必會想長期持有
結論: 我選A

至於係咪要有logo同date,甚至feliger engraving,呢d係個人選擇,你喜歡就可以了
多謝書蟲巴打指點。

我同你嘅諗法一樣,最後揀剩Stowa 同Archimede。依家都係偏向揀Stowa,始終Vintage感出啲,配埋個燒藍針真係好好睇(睇咗YouTube同watchuseek嘅實錶wrist roll)。個case 同粒把的望落係最和諧,同埋case back 打磨都好加分。Stowa好少有sale,襯依家有code價錢平咗真係好吸引。

Archimede surprise 到我嘅係39mm但個lug做得好短,滿足到我手幼但又想要大大隻pilot watch嘅矛盾願望,而且大比例嘅時分針好好睇好清晰,20mm lug width都適用我大部分嘅錶帶(唔係決定因素,錶帶可以再買)。不過白色字真係同銅錶唔太夾,同埋問過客服,就算我upgrade hand wound movement,錶面都仲係會有”Automatik”個字,都幾扣分。
sale 好似完左
你仲有code咁好既?
可能係迎新優惠。月頭註冊完擺住落cart之後收到15% discount,月尾到期。

俾你一講我又心郁想買佢
轉咗灰白色面+白字有種現代感
tmzOIrQ 15% off
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞