Affordable Watches 手錶討論區(42)

998 回覆
5 Like 6 Dislike
想玩德國flieger,有好多選擇
我覺得唔好限死自己要原製造5廠
因為好多都已經轉哂手,同埋你買既唔係當日真係上過戰場果隻
當概念好了

入返正題,介紹一下幾間有德國flieger出既廠先
以下列出既廠,除左有二戰系,亦有現代系及當代系,視乎巴打你既口味
而iwc係瑞士德語區錶廠,go無再出flieger加唔affordable,所以唔推介

stowa
laco
archimede
aristo
tutima
hanhart
sinn
circular
guinand
dekla
tourby
銅錶價錢比較貼地啲,覺得值嘅應該出手,金同銀就真係貴,機蕊同 FO比冇咗鵝頸微調,紀念版有埋鍍金擺輪橋板

發泡膠 同gs質感差太遠
諗緊等唔等埋steel case 先
隻movement可能之後都會再用
新手留名,喺日本二手買

個個都話員工價
你可以email問下佢隻機蕊會唔會出喺其它model,如果會就有機會量產,唔只限量版先有
Thx a lot巴打 暫時想試二戰款, type a/b都各有特色 type a感覺raw啲, 但type B就modern啲. 暫時dekla好似幾好, 多option. Laco就中資所以冇乜興趣

想問下啲字同針都有黃色&藍色其實係咪for氧化感? 我見Iconic就白字白針 另外現代/當代系係咪多數潛水錶圈/chrono/gmt嗰type, 有冇邊款介紹下? 想知
type a 買 stowa
type b 買 laco (要買original or pro)
唔好太在意中資問題,stowa個殼都係大陸做,仲有佢係香港開office專做大陸生意你就知佢個心態

最平就aristo,archimede勝在機殼係自家製,同埋chrono款算抵玩,dekla大部份料都係自製同可以自行組合,甚至做埋加硬鋼。tourby零件再靚一d,機芯都較得更準。

黃藍字?你係咪講緊夜光?都係睇你鍾意乜野款

德國空軍當然迷人,簡單d講二戰類即係你想買既既type a & b;而二戰後西德亦成立空軍,hanhart隻417es因有名人加持出哂名,sinn老先生設計既原款亦都相當精彩;八九十年就可以睇下tutima,同NATO及美軍有唔少合作歷史。而guinand就係sinn老先生被離開sinn後由佢翻生既,比原sinn少黑科技但更專注係飛行計時錶。
現代飛行錶大致上由兩德統一計起,sinn tutima 都有佢地既演繹,circula係microbrand不過據說做得質素幾好同唔貴 (我後悔無買佢隻潛水錶)

用以下引題做個主要分類推介

二戰:stowa / laco
五十至六十年代:hanhart
六十至九十年代:sinn tutima
上太空:sinn guinand
黑科技:sinn
格拉蘇蒂:tutima
性價比:dekla stowa
自由度:dekla
好多謝巴打詳細解釋 咁我可能stowa laco都唔放入優先考慮 dekla多自家製又多option啲

再search下原來tourby, tutima, guinand都2k歐羅起跳 而家揾二戰款見到tourby有啲special sale款(佢寫watch models that differ slightly from the actual collection) 半價, 睇落造功幾正咁, 少少心動想盲狙佢嘅type a款

再望返黃字嗰啲叫old radium. 我估應該係想做返age咗嘅樣. 但係支針又唔知點解藍邊

多謝多次巴打你呢個list, 唔係我仲盲鍾鍾咁咩都唔識. 原來各有各特色
tourby 好嘢嚟, 不過唔知佢嘅減價貨係有瑕疵定係點
藍針唔係 spec 但係因為 original 有,變咗必備元素
上網買留意 size,去到 41/42 mm 其實都幾大隻
6498變大三針真係吸引
不過係咪都係冇停秒
我盲撚唔洗理

用6498大改,加左秒停,有新既橋板,大陽紋打磨同倒角打磨,呢d都係德國工藝,3萬幾唔算貴啦

附上另一牌子tourby用6498 top grade的圖,接近3000歐,可見傳統手工藝係要一定付出既

我地對stowa既要求主力係beautiful good true同affordable,所以賣3萬而覺得貴,係品牌定位問題
6498變大三針真係吸引
不過係咪都係冇停秒
我盲撚唔洗理

個停秒幾特別,自己行到歸零
呢個功能主要係方便用家調較,拉左桿就會去到60秒先停

想平d可以睇guinand既instrument 91,用6497改,係sinn老先生當年設計,特別有意義

sbbn031 如果想係東京搵中古可以去邊間呀?
我以為 DD 先有呢種停秒 option 揀,原來其他牌子都有,長知識了
其實水貨錶冇盒/非原裝盒係咪正路?
靚!

仲有半個鐘有新錶睇,好似幾靚仔
射巴好鍾意vintage設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞