用咗iphone 15 pro max之後番唔到轉頭

182 回覆
351 Like 259 Dislike
我用咗10年Android之後,決定轉去iPhone,具體嚟講係iPhone 15 Pro Max(我係為咗個USB 3.0速度同5x鏡頭而等)。我之前嘅手機係:Samsung Ace 2 -> Xiaomi Mi 9T -> Sony Xperia 5 II。

轉用iPhone嘅主要原因:
- 冇咗「旗艦殺手」呢個類別嘅手機——如果我要俾iPhone差唔多嘅價錢買Android旗艦機,咁不如轉用iPhone,可能仲更加抵用
- 長期嘅軟件支持
- 自動模式下嘅好相機

其實呢次係我第二次嘗試轉用iPhone。第一次係兩年前,我買咗一部二手iPhone X,但係我唔鍾意嗰部電話,幾日後就轉手賣咗。不過多數嘅問題而家都解決咗或者變咗,所以我決定再俾Apple一次機會。總體嚟講,我好高興自己做咗呢個決定。

我鍾意iPhone嘅嘢:
- Face ID(我唔鍾意指紋識別,指紋有時work,有時又唔work)。呢個係我最鍾意嘅iPhone功能。如果可以,我真係希望可以將呢個功能帶去Android世界。
- 用於非接觸式支付嘅NFC範圍(用Android嘅時候,我幾乎要貼住讀卡器,搞到有一段時間要用支付宝,但係用iPhone嘅時候,我只需要將佢放近讀卡器3吋就得。真係輕鬆好多,我而家出街都唔用銀行卡,全部用電話支付,同埋直接delete咗支付宝)。
- 錄影功能(相片冇乜驚喜,但係錄影質量真係令人目瞪口呆)。
- 防止應用程式追蹤你嘅功能,呢項係呢個時段最緊要
- 電池壽命。
- Apple地圖(靚仔過Google地圖,雖然我大部分時間都係照用Google地圖)。
- 捷徑(對於高級用戶嚟講真係美妙)。
- 內置簡單嘅螢幕錄影應用。
- 長期嘅更新支持(我嘅Sony手機只能夠得到2次Android更新)。
- AI同相簿嘅整合真係好似魔法咁——我打「anime」,我嘅動畫圖片就會彈出嚟。我記得某啲meme,打啲meme入面嘅字,佢就搵到出嚟。
- 可以為(幾乎)每個應用單獨更改語言。
- GPS即時鎖定而且非常準確;當我轉身嘅時候,佢幾乎實時更新。
- 無bloatware(我嘅Sony手機上幾乎冇,但係呢度仲少)。

我鍾意Android嘅嘢:
- 文件系統(如果你用過兩個系統,你就知我講緊咩)。你唔需要用iTunes呢啲愚蠢嘅軟件去傳輸文件。你將文件搬到手機上,你可以用應用程式打開,而iPhone只有某啲應用可以通過創建一個可見文件夾喺「文件」應用中打開。
- 個性化——總體嚟講,我鍾意Apple嘅簡單哲學,但係我希望有多啲自由去編輯控制中心(我想移除「焦點」按鈕)。但依家我已經三十幾歲,我唔需要太個性化,Apple嘅簡單哲學比較符合我。
- 鍵盤——我仲係唔明點解iPhone上嘅三大鍵盤(預設嘅、Google嘅Gboard同Microsoft嘅SwiftKey)都冇專用嘅「,」鍵,雖然其他兩個喺Android有。取而代之係表情符號按鈕同設置按鈕,難道用戶比起打逗號更加經常調整鍵盤設置?

總體嚟講,我對轉用iPhone好滿意,我會保持用呢部電話3-5年,或者直到Apple推出一部冇任何屏幕缺口嘅手機。
試下用kaiboard
可能係你想要嘅嘢
你老尾換部電話都要寫千字文
質你老母量
你講鍾意iPhone嘅嘢 其實都係因爲垃圾Sony比唔到你
今年換16 篇文改一改又可以出post

控制中心要咩toggles係可以去設定改
弱智樓主連iPhone都唔識用

此post已完

每次忍受一次android𠆤垃圾手寫中文

都加深我對iphone不可能被超越既信念
- 自動模式下嘅好相機

比張相黎大家欣賞下
支那仔發現案
你部機係USB 3.2 Gen2
USB3.0=USB 3.2 Gen 1 果部係S24U
質你老母量
屌,樓主根本未用過Android旗艦機

錄影質量?你用緊videotape錄?幾多kg?
an 機換iphone 真係人生一大mindblow
GPS認同
我iPhone 12 pro老婆Samsung Note 20
佢睇Google map 個箭嘴都未啱過
拍片都認同既 iPhone 防手震係一流
其他無特別感覺
會唔會係上部sony太廢
𠆤字出賣左你
Sony真係fans先買得落
5ii用咗一年轉iPhone
之後又買咗s23u
係得Sony先咁鳩
錄個4k60格HDR黎睇下
sony真係罪大滔天
咁似chatgpt寫
Apple map個導航好虧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞