[26]考緊26?你問我答 (56) 學神傳說

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
新人留名
所以我上咗兩堂都唔再搵
好差
今日去左整26 學牌,有冇ching 可以解答到我,我強制試同路試申請果陣都揀左要戴眼鏡,但整學牌冇加到1字,會唔會影響到我考路試

因為我唔戴眼鏡都睇到野,同埋問左職員如果路試揀左戴眼鏡而學牌唔加1字唔會過到system, 有冇 ching 知道
我都係跟自咖遊 但我初初學嗰陣已經係後巷攞車
後尾依家搬咗舖就舖頭攞車 練完泊返入舖頭

或者我之前練其實還車嗰下多數都有呀 sir 喺度
所以佢地都會叫你就咁擺係路邊等佢地搞
咁我又唔覺得好差 可能因為我冇學過港島
你整學牌填嗰份表格無剔到要戴眼鏡?
一定要match返
我係講啲導師好差
爬完少少文都係有少少唔明
半山一號落斜番試場段斜路都唔可以印住brake落?
波段的確可以控制車速 但佢係講緊真係出路面揸車
你用唔同波段可以揸唔同速度 譬如假設 1 波係 0-20
2 波係 10-40,3 波係 30-60 諸如此類

咁你強制咁細個圈,你都淨係會行 1波同 2 波架咋嘛
仲要個彎咁窄 唔係個個都夠膽上 2 波然後用 2 波最低速轉過去

咁當然如果你有能力練到直路上波用2 波轉彎就更好啦
因為會順好多 同埋點解唔係靠油門控制
係因為車速慢嘅時候 引擎轉數會好容易呢
畀你個油門輕輕改變少少就跳得好勁

你控制得唔好收曬油嘅話 架車就會完全冇曬力
你發現冇力又突然畀返油架車又會衝前 咁你就會覺得好 chok 轉緊彎嗰陣就更加
所以你定住一個油門幅度,太快就印尾 brake 太慢就放
你就會發現架車唔會 chok 得好似你選擇收油咁犀利
點樣差法講多少少?
你唔印住 brake 落點樣減慢車速
上面講肥佬原因係一路比油一路印 brake
踩 brake 攞嚟減速呢件事本身係冇問題

有問題嘅做法係一路畀住油行緊車嘅時候
同時你隻腳又踩住個 brake
係, 問左個staff 又話唔會過到system

考牌官會睇有冇戴眼鏡? 我考強制果陣都冇戴到
明白哂
印象有聽師傅講過印住太耐brake都會肥 要一下一下咁印
個條斜路你可以收油門用ENGINE BRAKE溜
間唔中踩少少慢返個速度就可以

唔好又比油又踩BRAKE咁去
我2年前左右學九龍. 果時拎車如果早一節有學生就會推定車出來, 如果冇就自己去後巷出車. 果次我估佢唔記得左我卜左時間所以D車泊哂係骨位.

我果次導師堂呀SIR好似係光頭仔, 問心講我又唔覺佢好差. 呢堂跟佢係學到野既.
係, 半山一路果度係印下印下個BREAK, 可以印一下隔幾秒先再印, 唔洗不間斷咁印
我都係咁 個牌冇加1字 但我考咁多次都有帶 都係一樣比我考
今日pass左乙部 我諗緊應該報香港定九龍/新界
請爬文睇置頂po有講兩條線有咩分別
再唔係自己都可以睇片感受下
有唔明再問
唔知你有乜嘢concern
但係如果從難度上你都要諗噉你都係唔好考好過
你要減速係先落低波再用brake
長着brake燈係唔得嘅
報咗名未
拖波拖得多會中44大剔
engine brake is ok
想問下平時揸車 一收油已經engine brake
如果唔hold油先可以印brake係咪即係想控制速度收油就夠?
但我又想有brake燈話比後車聽
咁應該點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞