[26]考緊26?你問我答 (56) 學神傳說

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
個半月後考得分分鐘快過自己排快期啦
我搵街師傅租車+考試費都2.5k, 3k咁快有期抵俾啦
本身12月頭
佢話突然間有
我考個日前我一個考有位ching, 開車前冇收側架
阿sir好大動作咁收側架佢都唔醒水之後個師傅出埋聲提佢先收番
之後個阿sir叫左個師傅埋去唔知係咪屌佢提水
印象中全程好似未郁車, 唔知最後有冇肥到
幾時
梗係屌啦,本身可能即刻收工唔洗出去曬
你提一提就要考埋
沙田有時冇人
我考強制都冇收側架
好彩後面師兄提
平時練應該練埋呢個動作
一上車即刻踢側架冇死
請問考路試,係咪可以著短褲,唔一定要長褲?
咁係咪即係幫你抽左快期我前兩日肥左話尾期係大約12月中
無硬性規定
佢好似話係咁啱有
我都唔肯定
因為學院練車好多時都係踢完側架推車出去先上車
所以冇咗上車踢側架呢個習慣
真係要練下 驚路試都唔記得踢
駕院就一定要長褲,不過考試都係乖乖地唔好咁顯眼啦
聽日考
係咪雙腳落地先 撻匙 起側架 收右腳
無依個習慣
其實冇次序嘅你騎左上車咪收左先囉, 實冇死
我都係聽日考 我考元駕 希望唔好落雨
https://youtu.be/pFu6l4I0lU0?si=1ApSqSpR18o1EhBS

其實用呢啲方法實冇死 考個陣唱埋出嚟
天光道
加油
啱啱上完老強
比阿Sir講 轉彎唔係用呔去轉
用傾側去轉 叫我唔好用死堂呔
電單車係用坐姿去轉
你阿sir講得好啱
26係用身體傾側帶動架車去轉
而身體傾側亦都係由你嘅視線帶動(例如你要望住出彎位)
阿Sir同我講完之後我竟然發現我冇呢個concept

希望明白咗之後下次可以做好啲
其實係, 不過講就容易, 到實用係上黎對新學黎講唔容易(我覺得)
我本身平衡唔太好, 仲要傾側個身轉灣會驚跌
轉彎會跌只有一個最大原因就係轉彎時無速度/唔夠速度

說穿了點解新手唔識轉彎/新手成日跌車:只係因為新手唔敢比油/唔敢快(but人之常情)
26無相當速度嘅情況下就梗係會跌(無論行直線/轉彎)
新手學車上堂又無得比你快,自己個人又唔敢快
點解成日新手跌車會怪自己平衡唔好?
我覺得只係車速未夠而已
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞