[26]考緊26?你問我答 (56) 學神傳說

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
通常要試戴先買,唔啱size會唔舒服
明白,因為真係唔識26,係成班朋友想送份特別嘅生日禮物比佢作為驚喜。

咁買手套會唔會好D?
會好d 不過都要知佢手掌尺寸
應該大約都估得到,請問如果東京有冇一啲地方係專賣電單車用品比較出名,大家會推薦?
去日本買1千蚊港幣樓下嘅頭盔?
其實唔識行情,budget可以加
佢朋友個頭值一千樓下
買手套算啦
應該話唔知值幾多錢,唔知價唔係罪黎嘅
本身諗住買份$1000嘅生日禮物,所以先咁set budget
上野有好多

Rabee
有無邊間電單車行買二手介紹
早幾日終於報左26慢慢長路
30歲人先黎學 考到牌都31-32歲岩唔岩老野玩
Full face嘅你當3-5000左右
講緊Arai Rx7x , Shoei Z8/X15個啲
但唔建議送頭盔做禮物
買賣過兩部車 全部買賣家都係老嘢嚟
大把人大年紀過你
我見過啲師奶嚟學
頭盔依家嘢同你買鞋差唔多, 要試過先知
btw日本頭盔入門級都要HKD 3K
有冇巴打上過駕院嘅2節輔助理論?
知唔知上堂個模式係點?
有冇機會上車練習下?
理論堂=坐喺班房聽
聽嘅嘢多數冇用
而家快左好多啦 一年內應該搞掂
我記得我問過,佢哋個說法係考試車都係喺整車場tune好車況咁黎直接去考試中心(路試only,強制試印象中好似有得考前揀定考試車練?唔記得),同平時練車唔係同一批,冇得俾你提前試架考試車。但係考試車個車況確實好過平時練車啲廢車,虛位正常,俾油有力。

如果平時練車唔揀擇,應該試勻晒嗰批前or後brake極鬆,或者極力子/油門虛位極虛嘅垃圾車,到你揸架正常車況嘅車應該好舒服至係。

利申都係新觀駕1 take pass,我反而幾唔太抗拒呢種次次換車嘅適應力訓練(可能我pass咗先咁講,當然,佢好明顯係純粹車爛,而唔係plan住有咩適應力訓練,只係我當佢係),今次係踩到9/10先有少少制動嘅尾brake,下次係拗都拗唔直鬆咗嘅倒後鏡,再下次係拿到7/10先上斜起到步嘅油門。如果你考試車都死火,咁平時練車遇著部極虛油門應該都係咁死。
有咩所謂
我都唔差得遠
到時學車希望識多幾個同學 到時考到一齊出黎玩
聽聞官駕連班房都無
我33話想考 拖左3年先的起心肝去報
由細到大都冇諗過自己會渣電單車 渣左之後就好後悔點解唔早d學
學車時好多年齡大過我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞