[26]考緊26?你問我答 (56) 學神傳說

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
counter lean
你玩motor gp就lean
我個人覺得有 我踩左好耐單車 第一次揸電單車覺得唔係好難但好攪笑我平衡既方法同阿sir講緊兩回事佢成日叫夾缸 我踩單車要叉開隻腳平衡 所以我電單車佢成日話我姿勢差 好好彩地1 take pass 左
推一推
各位好 有冇學牌出車group 可以一齊練車荃灣友
咁自動波都係叉開隻腳平衡啫
單車同自動波再相似啲
你講會肥嗰條係咪指人地喺讓線你突登讓人咋

就係你估唔到佢會唔會硬CUT,所以讓佢先好似穩陣啲?
好記得之前學四碌
有架車喺隔離線打咗燈想CUT過黎
我諗住讓佢
比師傅喝住唔好讓
我都唔知係個師傅揸車唔鐘意讓丫
定係考試唔應該讓
不過我當時唔記得問
頭一兩堂嘅事,超級緊張
又落雨又改期
真係睇情況
如果我預見到我唔讓,佢都唔會硬cut,咁可以繼續定速去掛
哩排日日都落
陣間Matt 蛇又靜靜雞入嚟sell生意
落雨有無邊對水鞋岩洗
學牌出車唔係搵師傅
Matt蛇
2波轉彎成日都就死火咁 點算
你應該係收晒油轉彎, 試下keep住定少少油
驚太快落少少腳brake
甩左學之後出街會有少少淆
之前掛住個學D人都會養下你, P就真係理得你啦...
除左唔行得快線, 仲有冇野需要留意?
限制:展示「 P」字牌
理據:方便辦認及執法。同時提醒其他駕駛者小心和忍讓該新牌司機。

限制:不准接載乘客 ( 只適用於電單車或機動三輪車的司機 )
理據:由於新牌電單車及機動三輪車司機較易發生意外,不准他們接載乘客亦屬合理(在載有乘客時,對車輛的控制會有所不同)。

限制:限制車速在每小時 70 公里以內
理據:新牌司機不宜高速駕駛,以免增加發生意外的危險。

限制:在有三條或以上行車線的快速公路上,不得使用最右線
理據:配合最高每小時 70 公里的車速及加強行車線的秩序。

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/safe_motoring_guides/probationary_driving_licence_for_motorists/questions_n_answers/index.html
其實考試可唔可以咁樣做
你老強定路試
老強未必捉到咁嚴
路試就一定計輕微錯誤
珍惜掛學牌果陣嘅美好時光
真係唔想甩個學字嘅話不妨考多幾次
matt b買車未
未pass 20不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞