[intel已死] intel被AMD,NVIDIA,APPLE,Qualcomm多路夾擊,象徵intel統治時代結束

233 回覆
53 Like 30 Dislike
VL203268
弱智閪 單核輸多核輸productivity輸dpc latency輸memory clock speed/latency,炒driver燒U冇問題, 數據造假冇問題,你呢啲賤種用AMD fit曬 牙膏廠讓你用10nm都照贏 高下立見
啲engineer水平低係慢人幾年,啲driver小學生寫咁款
你識不如講多少少討論下啦 IBM大
Intel唔躺平讓賽AMD一早執柒,啲AMD腦殘粉係咪想Intel一家獨大好似Nvidia咁, i7賣$1200 i9賣$1600先舒服
市場萎縮緊

server市場搶咗intel咁多生意都叫萎縮
sadcunt
實係啦,純大核啲memory latency仲高過人哋大細核,Frequency上唔到去, Performance wise 5nm先勉強追到人哋10nm
intel 一日攪唔掂功耗, 慳電問題,幾強幾快都冇用。
重有縮肛問題
1.粒U慳電可以唔帶火牛出街
2.唔差電都一樣效能又唔熱
3. unified memory CPU GPU用同一個RAM,4皮已經有128GB RAM,LLM都run到,仲要可以隨街走
你個腦未裝driver啊柒頭
有病就食藥啦
你以為第二個post柒完深潛就冇人記得?
睇下AMD股價先
AMD點危?
Data center甩開intel一代
AI GPU revenue 亦比INTEL多
Mobile cpu 續航同performance又比intel出色

MTL 除左續航追到之外,cpu效能仲會倒退
工藝點唔掂,你講嘅野review完全反映唔到
LNL仲要成粒都用tsmc N3 wo

柒頭皮,冇圖你話用緊16代都得啦
成街都係13/14代 i7/i9縮肛,高頻用嚟托柒咩
同意,順就得,唔洗開咁靚,都係臨瞓前玩一陣就算。
呢幾年多核實用好多
https://youtu.be/hyZlQY2xmWQ

吹到幾勁幾勁咁
同大摩個傻閪分色師一樣
信口雌黃
intel 由 9成+server市佔
變到依家得返唔夠6成
比amd 搶左
黎緊仲要愈搶愈多
(睇新server Cpu 就知 性能 性能價 屌打intel)

14代勁撚到縮肛
係咪只係市場未接受到同ms唔夠膽推

我有surface pro x完全無問題,電耐用又唔熱
大核有咩問題?power定performance? Efficiency?
而且AMD已經有dense core亦都用緊,睇清楚先(phoenix point2),amd大細核更加唔需要面對intel大細核ISA唔通用嘅問題。更何況intel細核打機根本殘廢

你要講核心架構,zen4仲係用緊4wide decode,反而golden cove/redwood cove已經上左6wide decode
但實際效能intel亦都唔係快一半,overall perofrmance實際上要睇好多野,唔係淨係大細核之分就衝量到
續航intel 一定要推x86s先有得鬥

好期待ARM window 可以用到手機app
呢個又會係一大進步
手機app?
windows 8/windows phone 年代啲垃圾格仔app?
定係Android app? (M$啱啱先收左Android subsystem皮)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞