[intel已死] intel被AMD,NVIDIA,APPLE,Qualcomm多路夾擊,象徵intel統治時代結束

233 回覆
53 Like 30 Dislike
高通垂死掙扎啫
勁平個價賣俾啲laptop廠試下
然後再鋪天蓋地搵打手
水魚之都
AI未來一定係行 cloud
local只會有啲廢廢open source model你run
所以不成立
已成過去
當個運行成本效益差幾倍既時候
真係唔明點解仲唔轉走
intel ceo年年都吹水話就搞掂
最後咩都出唔到
但係64bit係amd64
Apple 搞 M Series 唔止係為咗吸引你轉會去MAC ,最重要嘅作用係示範咗比成行嘅人睇ARM係得㗎!只係你哋以前搞得差,推動成行去發展ARM 。

Intel已經冇咗Apple張大單,依家其他公司都開始積極咗去搞ARM。喺未來只會見到Intel更加多競爭對手
咁點解Samsung啲代工會越走越多
呢個係好好既例子

三星最早拎到euv 光刻,但係5nm 整得仲差過台積電7nm ,
而家直頭無人用

間公司廢,有部勁機都無用
apple屌左intel好多年唔肯改先自己嚟
如果你能讓上帝流血,人們就會停止繼續相信祂了。
局棋佈左好耐
當年仲係DUV已經有*** 14nm廢過TSMC 16nm嘅問題
公司廢真係冇辦法
intel 繼續慢慢擠牙膏啦
佢都冇得改你估佢真係牙膏廠咩,根本就冇牙膏可以唧
多謝

有得抄我都費時打咁多字

硬件分析,好似我咁專業又快咁濃縮又通俗,我諗華語界係得我一個,ai 都做唔到,重點係無錢收

知果班自己知,唔會通天,係得我做呢d 西野
好多傻鳩淨是打機
同資訊脫晒節, 仲是intel 世一緊
未用過AMD 但又成日話AMD易壞好多問題
佢換左架構先啦
仲全大核
而家intel都得,
你講呢個問題唔係x86 vs Arm,
而係個製程同架構問題

Intel 12代開始已經抄左個大細核架構,
個續航力已經追到M series,
Rendering power都係贏的(一般intel core數較多),
佢已經轉型成功死唔去了

反而AMD係最危,
佢每一範技術都係落後緊、市場萎縮緊。

同埋你用過d U系商務款就會知,
AMD d 工藝係唔掂,好多時電流唔夠d cache會出事,
但偏偏laptop就係最多呢d低電流使用場景場境
而家intel轉左架構基本上文書機唔會考慮AMD。
呢d哂氣,Software個spectrum咁大,
一個大的emulator根本包攬唔哂

Apple focus搞gaming都搞左咁耐先整到個toolkit,
高通班友搞廿年都唔會搞唔出咩花樣
on9 知唔知咩叫edge computing
高通cpu 勁極都係衰係windows 度
同係android 果邊差唔多

intel 的確向下緊, cpu 得返d fanless 級數吸引到我
小眾既例如N200, 新版既i3-n305, 效能向既cpu 都係揀amd 好過, 年年換socket 真心cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞