[intel已死] intel被AMD,NVIDIA,APPLE,Qualcomm多路夾擊,象徵intel統治時代結束

233 回覆
53 Like 30 Dislike
Gaming 可以用amd
冇延期先算,仲未知實際良率係點,而家呢刻全部係靠intel自己吹
吹大左
Delay 硬啦,intel 無一次準時

20a 都未嘔到出黎18a 有排
apple係咪笑話黎
邊度可以買粒m2黎砌機?
依家呢個時代雙修先係主流吧
仲講單獨平台冇咩意思
真的
Desktop 同砌機市場一樣縮緊,而家個趨勢係輕薄notebook ,就算打機好多人都買部gaming notebook 就算
吹極有個譜
部機咪又係同ASML買
4090 得24gb vram
對vram 需求再多先係M系列統一內存架構發揮好似依家192gb ram

4090 想多dvram 一野要比多幾萬買專業卡
如果係咁簡單點解intel 要用tsmc 代工?,明明大家都有euv 機
2nm 咪又係台積電
如果intel amd 都台積電
大家係鬥 晶片設計 同 點搶最先進制程
一粒M2 ultra AI能力等於8張rtx 4090 ,apple 屌打nvidia
https://lih.kg/3431551
因為上代Meteor Lake仲會有自己生產既部份既DIE,但今代可以話完全由台積電代工生產,多晶片封裝完全係多舊魚

多晶片封裝主要係想減低一塊過die嘅尺寸
提高良率
同埋 soc 有好多部份唔需要咁先進制程
降低成本
吧你老母
收皮啦,M2 Ultra只係多ram咋
M2 Ultra只係一粒單純RAM多嘅chip
本身inference performance 慢過desktop grade GPU

粒野係有料嘅話Apple一早拎幾十萬粒M2 ultra搭個server farm train 自己個LLM啦
你見到佢講apple Ai 就知成編野就係為左塞呢句木馬入去
你訓醒未?
你老母個老母
2nm要用high na euv機
ASML係出貨俾intel先 但係TSMC都有訂機
等睇TSMC良率會係Intel嘅double
MS 會出window on ARM
當啲game有ARM版嘅時侯 移植落Apple亦會簡單好多
TOPS完全跑唔上desktop grade GPU
唔知邊個未訓醒

Apple冇自己LLM,複雜野咪又要靠4o
唔怪得NVDA市值可以爬頭,因為Apple 成個AI市場真係落後緊

最早導入NPU但冇整埋AI chips for data center自己train model, ios18加入AI但得ip15 pro先有on device AI ,舊機又做condom,隔離三叔早幾代嘅舊機都做到on device AI
機係ASML買唔等於Intel舞得掂佢出到20A 18A
你睇佢Intel 4上唔到去desktop就知佢個圓晶廠食咗屎,一係上唔到高頻一係功耗失控
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞