[intel已死] intel被AMD,NVIDIA,APPLE,Qualcomm多路夾擊,象徵intel統治時代結束

233 回覆
53 Like 30 Dislike
根本技術問題
之前intel 14nm++++磨左咁耐
佢有新機嫁
有review啦
制程升幾級
實際一舊屎
你訓啦
樓上係咪傻左

冇point純9up
訓啦柒頭
有point就講,唔識就收爹

你咁鐘意訓就自己返去上床訓
反你嘅人真係唔識㗎喎
你未試下開個po 正皮就因為粒U轉
睇正皮定負皮多
intel 根本垃圾, 我自己都訂咗x elite 機, 向intel 說不。
用過Rog Ally, 780M 夠做
100-200mm^2良率唔差好多,佢縫合都會降良率,其他廠面積都係一粒die 過;而家數字上見唔到有乜野優勢,
同埋佢呢種縫合成本好高,講緊20-30美金以上,成本都輸好多
ryzen 咪幾粒ccd 同i/o die 唔同製程痴埋囉
MTL同PVC唔知邊個主意將粒Chip切到太碎,LNL個做法正常好多,成粒chip得返3粒die
Ryzen仲係MCM(唔計X3D) , 未上Advancing packaging, 不過下代應該轉了,你見佢gaming GPU/data center gpu用左大量product試水
Intel d 小核 其實係咪負累
行windows兩舊都係屎,揀舊冇咁臭
老老實實淨計晶片設計Intel都未必贏到
ryzen 一出個陣(jntel7代個陣)
intel 一定贏
依家最多打和
Zen5 X3D仲要話比預期早出
完全唔留空間俾Intel
apple silicon訓練AI係掂就唔使黐埋去openai喺度啦
Apple on99 同NVIDIA反面搞到自己冇AI infrastructure, 幾年之間由科技潮童變到唔識用smartphone廢老咁
咁睇唔開買電子垃圾
佢應該講緊賣比寫字樓用機
最驚你哋唔鬥
唔鬥可能我依家仲用緊4C8T
唔算,佢細核能耗比做得幾好,但係一般人用唔著咁多個細核
intel垃圾還垃圾,唔使走去買舊屎翻黎嘅
點解係屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞