[窮撚遊記] 2星期意大利Dolomites 威尼斯 佛羅倫斯 米蘭

230 回覆
43 Like 2 Dislike

OrtiseiFeaturing the beautiful village centre of Val Gardena and located near some of the most exciting sightseeing attractions in the region, Ortisei is the perfect destination for a dream holiday!

最初計劃緊Dolomites行程果陣,Ortisei係個老是常出現既地點一句講晒就係佢好靚同時都係幾條登山纜車集中地,所以住宿地點好多都推薦Ortisei (前題係你有錢住,所以樓豬都係路過參觀下

未落巴士已經好撚興奮,一路上見到好多呢類依山而建既木屋仔。係有半個鐘頭既車程都望住呢d景色,好想快d落車一睹呢個小鎮到底有幾靚

出發之前都冇咩時間仔細睇過d巴士schedule,所以要靠每一日出發前confirm好果一日既時間分配 你話有車幾好呢
喺巴士期間同時要搵定今日個回程時間,如果miss咗尾班車真係要瞓街
由於樓豬已經離開咗之前個campsite,今日玩完Ortisei就要搭到即日既尾班車去下個落腳地Cortina附近既一個campsite(Cortina都係個老是常出現既地方,但都係太貴同太full既關係所以都淨係有份路過

搵下搵下就到咗

呢度真係比我想像中仲要靚同舒服雖然佢好出名所以真係相對上熱鬧多遊客,但每個經過既人都笑面迎人甚至同你打招呼,你會覺得有人同你分享緊呢一刻你感受緊既快樂真係好

雖然我都好想喺呢個夢幻小鎮chill一整日,但之所以會嚟Ortisei既重點係為咗要搭纜車上Seceda

所以依家搵地方安置好個背囊、周圍行多陣、醫埋肚,就快快脆脆搭纜車上山
南意正啊喺果度都好夠玩 但十月去唔知會唔會好凍
係呀 所以諗緊去北義定南義
睇完你d 相dolomites 都好吸引
認同真係一世難忘
Ching你果陣去d天氣好到屈機張張相都影得勁靚 果陣係自駕?
難怪jk Rowling可以喺果度創作出harry potter
係呀,Verona 租車揸入去
Kero??
去咗北意既我又覺得南意好吸引
同埋冬季Dolomites有機會d纜車唔開
可以買pass或者真係到時上車直接俾coins司機
睇你想去邊,至少去Seiser Alm Seceda Sassolungo都好方便,但想去tre cime呢堆就唔建議
路線差唔多 撞過大家都未定Ching最鍾意邊度?
如果用東西分 我應該淨係會去西 Dolomites

諗緊點行
Option 1: Florence (day trip 五漁村) -> Bozen (Dolomites) -> Milan -> Venice
Option 2: Florence -> La Spezia (五漁村) -> Milan -> Bozen (Dolomites) -> Venice
識貨Florence野食又好食又多野睇 我勁鍾意 祝你玩得開心
唉 儲定錢以後一定要去
嗰張係咩pass?就咁買幾錢? 會唔會啲住宿會送?

成個意大利而家有咩城市可以Apple Pay 搭巴士地鐵俾錢? sor 好多問題
你係咪住dolomities ?
問佢會俾張pass 你 巴士任搭
除左 444之外
諗住住Ortisel 附近 有冇推介?
即係我只需要買Bozen train station入去Dolomites 嗰程?
全部都好鍾意,始終第一次去哩啲周圍都係綠色世外桃源嘅地方,當時對我視覺嘅衝擊真係非筆墨所能形容,感覺四周圍都係靚景影相位。

Btw, 上圖係當時住嘅selva地方附近,望出去都勁靚,仲可以坐出去chill下
安置個背囊最好既地方就係tourist office 順便去問下路果然就好似今日朝問人可摸以車我一程一樣,呢個世界好多人都好樂意諗辦法幫你手

放低咗個背囊行咗幾分鐘,狗鼻子突然聞到好香好香野食味

本能反應咁沿住樓梯行咗落去同入面個廚打聲招呼,好可惜係開12點等唔切唯有下次有緣再嚟食
之後喺超市買埋少少snacks就預備上山
跟住information center既姐姐指引既方向,好快就搵到上去纜車站既電梯

高少少望返落去Ortisei
之後就準備貨金買張round trip纜車飛上Seceda
纜車資訊https://www.seceda.it/en/summer

咁斜實在唔知點行上去即刻覺得個纜車飛真係必需要買(利伸: 成個Dolomites唯一一次買既纜車飛就係上Seceda

差唔多到頂果陣有幾個女人好激動咁話marmot marmot 望落去真係有好肥美既2隻

到啦

望住眼前一望無際既景色真係呆咗喺度,連空氣都特別清新有種置身喺無邊無際既人間天堂,放眼所及只見不斷延伸既山脈

記得我呢幾個鐘一路行一路讚歎緊呢度真係個世外桃源,震驚程度狗狗不能平復

就算搭到纜車上嚟,上到山都仲有好多條routes可以行

早知坐呢d上嚟,好似好玩咁多

可以買杯啤酒坐喺出面啤一啤既山屋

嚟到Dolomites真係狗狗既天下,喺呢度一星期見盡成世人所認知既狗品種只要你講得出既我都喺Dolomities呢度見過(藏獒唔計,唔好搞事

連打咭最佳位置都提供埋

是日重點

望到呢塊牌樓豬都係喺度止步,食下帶上嚟既snack醫下肚同周圍9 fing下

Sella group景觀唔錯聽日就行

人生總有啲時刻想變返個小朋友無拘無束咁去玩,尤其是望到d公園設施咁撚正果陣

一個人靜靜地坐喺度望住呢個景已經好滿足

我會永遠記住呢度落山啦
留名 參考下
請問當地窮撚係點著
唔好爛尾呀
留名 咁岩依家係意大利不過跟團 米蘭留左兩日feel good
強帖留名支持
Dolomites 睇到巴打親身分享,先知原來靚成咁
只係住宿對一條友來講實在幾重皮,要諗下計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞