[窮撚遊記] 2星期意大利Dolomites 威尼斯 佛羅倫斯 米蘭

230 回覆
43 Like 2 Dislike
請教下hostel用咩網搵
因為yha個系統搵唔到啲咩
咁多年嚟教係用最大路既Agoda/booking .com 唔識其他
我去咗好多地方你哋都唔知啦
但想著靚啲影相雖然都係著波鞋
Lm 而家獨遊緊意大利
歐羅跌咗咁多,hostel 都仲要七百幾一晚
上次去大約都係呢條路線
40 歐住幾多晚?
唔驚會死?
好羨慕 Ching會去邊?
咪就係但我一星期前book 都冇咩選擇
覺得威尼斯真係去過一次就算下次想玩下南意
宿一宵咋
小心d囉 打咭之餘都留意下個袋
貴到呢,真係人都癲
焗住搵個地方落腳我諗早一年半載book酒店都唔洗呢個價
有撚賊咩 我夜晚自己一個由Cenisio 搭去Duomo 大教堂後面間LV買袋 再食雪糕再搭返轉頭 望都冇人望
我有朋友又係去咗威尼斯之後覺得係成個意大利最差嘅地方
點解你又覺得去過一次就得呢?
只要你著得夠窮 似返佢哋啲賊就唔會有人偷
利申 都有帶個防盜腰包
瑞士啲嘢全歐洲最難食最貴
其實意大利冇想像中咁危險,當地政府都識擺幾個高大靚仔警察喺啲大火車站景點機場維持秩序
我都啱啱去完威尼斯.
係幾特別嘅一個地方
但太touristy, 太多人, 真係一次就夠
為大家介紹返Seiser Alm
根據WikiSeiser Alm is a Dolomite plateau and the largest high-elevation Alpine meadow in Europe.
中文嚟講就係歐洲最大最高既平原。係一片綠油油嘅大草地,有啲黃色小野花點綴(ff)有好多健行路線、山屋、湖泊,仲可以眺望到Seceda Sassolungo呢啲山峰
Google示意圖
https://images2.seiser-alm.it/images/top_seasons/gallery/org/_0610202111375124.jpg
https://tings.tw/wp-content/uploads/2024/02/Alpe-di-SiusiIMG_7896.jpg
https://www.val-gardena.com/fileadmin/_processed_/8/0/csm_rosengarten-seiser-alm_6b4439790b.jpg
https://www.montepiz.com/images/fullscreen/sommer-montepiz-seiseralm1.jpg
黃色小野花

由於冇咩點仔細plan過d交通,見google map話有路行到去就信
執好咗個背囊仔,見都差唔多有車,就跟咗個巴士app上咗架巴士,由總站落車準備行山上去Seiser Alm

都已經唔記得呢個落車既站係咩站

行行下條路開始似模似樣

當時既我計返香港時差,仲想2個鐘內行到去Seiser Alm到時喺山頂趁老豆老母食晚餐果陣video call佢地點知最後行到上去call果陣佢地個晚餐應該落晒隔,仲可能準備食宵夜

你真係當我傻既先坐低喺度同你餵蚊

行行行

行咗45分鐘左右,我眼前既路是咁的

就係我明明仲喺條山路度,點解依家會變咗條車路
明明本身前面仲斷斷續續有d登山客
依家得d車

唔通錯過咗條正確既路
又好似真係冇聽過人話喺瑞士食到好食既餐廳
建築運河呢d硬件上睇係幾正
真正去到卻感受唔到果個地方既活力
所以去過就算

但Suso好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞