[窮撚遊記] 2星期意大利Dolomites 威尼斯 佛羅倫斯 米蘭

230 回覆
43 Like 2 Dislike

基本上用咗防盜腰包都冇咩可能會俾人偷到野
但會唔會唔舒服
因為佢係擺喺條腰度
冬天就話可以着啲褸遮住
夏天着T恤短褲遮唔到?

你個電話有冇加條電話繩?
但如果拆部電話出嚟影自己既相
咁咪影到條電話繩掛喺條頸度好樣衰?
其實只係最驚你掛住影相擺pose嘅時候
有好多人喺你身邊附近搵食

見過喺西班牙個老公掛住同個老婆影相
佢本身打開咗個袋嘅
跟住即刻有一對鬼佬情侶扮影相然後越行越埋
伸手入佢個袋度偷嘢
香港宜家有唔少人興用條長電話繩,好似斜袋帶咁樣.
呢D 就好樣D

我近年都係去澳洲、日本、台灣、新加坡、大陸玩,都唔洗擔心呢 D 問題.
搞到我唔係好想去歐洲, 果面洗費又貴.
當你拎部電話俾人影相嘅時候
你條電話繩仲會掛住喺條頸度架嘛
咁咪好樣衰?
去歐洲最大嘅唔好處就係治安真係好差
你行街嘅時候都唔可以好開心咁行街
成日要望住周圍有冇人想偷你啲嘢
年青人影Selfie啦,仲叫人幫你影
見同事依家仲可以去到俄羅斯旅行
烏克蘭搞唔到俄羅斯啦,除非係響邊境附近
LM
我同我屋企人去
咁如果每次都成個電話連埋電話繩比佢哋影會好論盡
就咁拆咗部電話出嚟俾佢哋影
咁條電話繩掛喺條頸度又好樣衰
好似好靚
我上個月都準備咗防盜腰包去羅馬,但最後都冇用過
只要將個袋放喺前面,其實啲人冇乜可能偷到嘢
感覺其實都幾安全
我上個月去咗南部Capri,嗰日天氣超好,真心覺得幾靚
Ic
一條斜帶咁樣,又點會樣衰?
你係咪仲響青春期,覺得全世界都望住你?
所謂安全腰包,係咪多咗個扣,將兩個拉鍊扣扣埋?
騎劫

我嗰個收埋喺衫裏面斜孭,一個細袋仔
巴打可唔可以留tg嚟緊都會一個去自駕遊 又係打算 camping 想要camp site資訊
洗濕咗個頭焗住繼續跟Google map向前行
每次一個人行路都諗起以前睇既一本書《一個人的朝聖》
講個過緊退休生活既阿叔突然行路去探個身患絕症既朋友,覺得自己一個在路上永遠都係同心靈對話既最適當時光好似依家咁

由落巴士到依家行咗個零鐘左右,終於見到眼前有間木屋仔咁既information center
即刻狗衝入去問下路
結果真係如我所料,佢話如果要去Seiser Alm就要去返反方向搭纜車不過我依家行緊條路都冇話唔得,只係一般人都係踩單車上去

望住自己都行咗一半,無理由又用要返咁多時間行返轉頭搭纜車咁傻仔,唯有繞過木屋仔繼續上路

當時既我就深知無可能喺老豆老母食晚飯果陣上到山同佢地FaceTime 我唯一既訴求淨係想快d行到山頂

望住頭頂既纜車諗緊有錢既話可以慳返幾多腳骨力 窮人條命真係苦d

真係行路先享受到既景象 唯有自己安慰下自己

山路終於都出返嚟,但我呢一刻已經唔係想要呢d
睇睇個鐘已經行咗2個鐘,但距離目的地仲有十萬九千里,當下真係好撚懷疑人生

雖然隻腳爆炸式咁攰、俾每一架駛過既車經過都質疑自己點解唔搭車要攞苦嚟辛,每轉一個彎都要深呼吸再挑戰果段斜路,但望返轉頭先發現原來自己已經堅持咗咁大段路

咁都冇唔再堅持埋落去既理由

媽啊行咗3個幾鐘終於到望到路牌果下先識感動
呢一刻淨係想坐低飲杯冰凍大啤酒

心動不如行動

原先計劃好既健行都可以收收皮
再行多一步路我隻腳都可以收皮
都係喺周圍睇下風景仔打下咭仔,夾定下班巴士就落山

走囉
係好撚靚好撚羨慕你啊ching呢個地方真係我既bucket list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞