[窮撚遊記] 2星期意大利Dolomites 威尼斯 佛羅倫斯 米蘭

230 回覆
43 Like 2 Dislike
上年7月頭見有2星期al 冇理由唔去歐洲咁浪費
諗唔到目的地,見skyscanner最平都要5千尾飛英國(但已經去過
之後望到第二平既意大利6千頭
雖然好貴但成日覺得去旅行洗既錢一定係最值得洗既錢所以個心就已經認定咗就算返嚟乞食都好,嚟緊都要去呢個國家

我認定咗都係冇用,都要揀個好日子試探下屋企人口風放唔放人
: err嚟緊我有2星期大假啊 想去個旅行仔咁
老豆老母: 哦 你咪去 今次想去邊啊
: 意大利囉
見佢地都一副奈我唔何既樣其實問之前都估到老豆老母就算幾唔放心都會支持我做既決定
飲完茶即刻狗衝返屋企買機票
就算認定咗去意大利,其實本身都對呢個地方冇咩認識,唯一有印象就係睇eat pray love入面既rome同Napoli奈何我今次喺Milan落機唔打算南下

唯有用我一貫既plan行程方法..
就係打開個google map睇下周邊有咩地方好去
結果就俾我發現咗dolomites呢個行山勝地
見佢形容為「意大利既價錢、瑞士既風景」,最後個行程就咁plan: Milan > Dolomites > Venice > Florence > Milan lake como > HK

可能因為出發日子都近,Dolomites都冇咩accommodations選擇,最平都700蚊起跳(利伸: 去咁多次歐洲都係住百零蚊一晚既hostel仔)

我突然就諗:
唔知果度可唔可以camping呢
一搵之下又真係ok不過有指定既campsite 如果唔係係illegal 隨時俾人charge返轉頭

咁啱喺出發前約咗班朋友食飯,食完飯叫佢地陪我睇下tent,點知個fd就話佢屋企都有camping裝備可以借俾我
如是者就帶咗個tent、睡袋同防潮墊,加埋幾套衫褲出發

6千幾蚊既濕鳩機票既代價係喺北京9個幾鐘既轉機時間晏晝4點呆等到凌晨1點,終於可以離開呢個鬼地方
落機果陣咁啱係朝早6點

雖然攰到頭昏腦脹,但望到咁既日出真係成個人都精神返晒

過關都好順利,執返自己件行李就起行

由米蘭機場出市區有幾個方法,我就係揀最平果個方法
10歐既shuttle bus一出機場搵司機買飛就得

好鍾意咁早就出發既感覺,因為去到milan central station都只係未夠8點

行快兩步唔好左望右望,好驚有賊
未刷牙仲係唔太想同人交流,搵到部ticket machine就即場買埋出發去dolomites既車飛,個零鐘後出發

9點幾轉3程車
Milan > Verona > Trento > Bolzano
下午2點幾就到,呢廿幾個鐘真係坐到屎窟都爛

等緊火車期間又好驚有賊

終於有車

自由席

成功轉咗第二班車

當我以為一切都好成功,不外乎到站落車 > 睇下班車去邊個platform
直到準備轉最後一程車去Bolzano 我望咗好耐都搵唔到下班車係咩platform

望住呢個冇數字既logo,心入面有個疑惑…
唔通呢架係巴士
嚟緊都係第一次意大利
想知道嗰邊治安係咪真係咁差?
因為淨係諗住帶個小包包過去嗰邊玩
我貴重嘢都係放防盗腰包就得
可能打扮都幾乞衣所以冇賊想埋身
留名,最後幾月份去?
旺季7月
ching 我好鍾意睇你d遊記
Dolomites 啲嘢食都好食過瑞士好多
山景嘅話瑞士除咗馬特洪峰
其他地方都及唔上Dolomites
湖就瑞士靚啲
英國平1000但係酒店絕對貴返返嚟
意大利睇嘅嘢豐富過英國好多 除咗睇英超
晏晝4點呆等到凌晨1點

出去行下咪得 去食隻北京填鴨都好
你唔係淨係敢去新加坡咋咩
馬來西亞都唔敢去 一嚟就打大佬意大利?
留名。最鍾意睇歐洲遊記
留名睇 Dolomites 有幾靚
agger 意大利好玩好多 野食更加完全屌打
Lm
留名 考慮緊去意大利定葡萄牙
仲有一星期就有新遊記,多多支持
仲想出年去瑞士比較下先
不過預咗瑞士真係冇野好食
去完英國已經唔想encore 但意大利就絕對會encore
當年住100蚊晚hostel就係London
身體入面住咗個歐洲靈魂
而家hostel都三四百
$100既hostel係點
即刻捉咗個staff求救
原來真係轉巴士
狗衝出去發現向左走定向右走都有個巴士站 唯有搏一搏

成功上到車

到站,Bolzano

行咗10分鐘就到hostelsettle晒d野 見時間尚早 就打算去附近行下

即刻屌返個gelato回回氣

之後再向山既方向鳩行咗半個鐘 發現都冇咩發現
回程喺食埋dinner

第一晚就係咁 可能搭咗咁耐飛機火車巴士攰得滯冇去旅行果種興奮,反而好空虛寂
打俾老豆老母果陣仲要提起精神扮enjoy

好彩呢個心情淨係焗限喺落地既第一日
留名!!
我都打算下年去意大利
參考下先。
之前覺得Dolomites 好似要揸車先去到嘅地方,咁睇嚟我呢d冇車牌毒撚都去得。
想去影山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞