[窮撚遊記] 2星期意大利Dolomites 威尼斯 佛羅倫斯 米蘭

230 回覆
43 Like 2 Dislike
一定支持好期待
已脫節 證明真係好耐之前去
呢啲小城市真係好靚
亞洲做唔到
15人房 3格床 但包早餐 我既訴求只係有瓦遮頭就ok
G持啊喂意大利真是個好地方 ching打算去邊?
冇車都有冇車既玩法,普通行路撚既體力就ok
未plan, 但想落埋去羅馬同西西里。
Florence
近排睇緊羅馬史想親身行下d地方。
都打算玩夠2,3個星期(儲夠假嘅話)
但想知意大利物價如何?之前去法國好撚貴
https://maps.app.goo.gl/5FRBVLEHhGNrKJ6D6

本身想去睇下,可惜真係幾遠,推薦
最接受唔到15個人 但係得2,3格廁所
留名支持,下個月都會去呢堆地方
Enjoy Ching, Dolomites 真係好靚,岩岩五月去完,可惜仲係好多嘢未開,因為未溶哂雪,好想去Tre Cime
你呢個時間去應該去到行山
有無諗住去邊個區域?
我都係5月去完,去左一星期,每日都落雨
瞓醒一覺心情好咗好多
因為間hostel包早餐,諗到今日就要揹住個十幾kg既背囊上山,打死都要做隻飽鬼上路

覺得成間hostel都好似外國d hall既格局 佢個canteen都唔例外

行近一睇原來咁多野食

Parma ham即刻覺得呢間價值$760/晚既hostel物有所值

成個氛圍真係好正我體內既惰性係咁叫我留喺度一直chill落去

食咗十幾廿塊Parma ham 打爆咗呢個trip既鈉攝取量
準備起行因為要搭10點鐘班車去Seiser Alm

介紹準備唔自駕去Dolomites既大大一定要download「südtirolmobil app」呢個交通神app
靠住Google map+Südtirolmobil就可以搞掂Dolomites既全部路線
睇你個名最後應該都係去葡萄牙
西西里先係我既夢想ching去完打個遊記仔同我地開心share下啦
成日睇書都覺得Rome都好吸引 以後都一定會去
意大利又未到好撚貴既程度 都窮遊到
成間hostel既人share泳池果種廁所+沖涼房
Ching點解會揀5月去我7月去山上面都仲有冰咁ching你最後行咗邊?
我去咗sassolungo同tre cime
冇諗過5月d天氣會差到咁有機會夏天去多次啦ching
留名先
都plan緊今年去意大利
自己一個真係驚驚地
唔洗驚一定會好開心 打算去邊?
因為屋企原因,真係得五月先去到
不過都有驚喜,我好好彩無落雨好好天
去左Lake Braies 同影st Magdalena 個postcard 老是常出現既山

睇住你既post 回憶下先,我一定會再翻黎
出得去玩冇得驚,記住錢財身外物
加速
都係諗住飛羅馬一路玩上去,最後米蘭走
睇返個app 由Bolzano去Seiser Alm既campsite係搭170號巴士 半個鐘就去到

Bolzano呢個地方真係好舒服

好唔捨得離開呢度
當時既我仲未預計唔到自己之後去既每個小鎮都會比Bolzano更靚同更舒服 同埋令我更加留戀

搭車期間有個意大利人見我揹住咁大個背囊就過咗嚟搭下嗲
佢話自己約咗朋友去Seiser Alm行山
講講下我都唔知佢講緊乜,屌原來佢興奮過頭自己轉返講意大利文
但第二日就遇到如此友善親切既人,真係一反尋日既鬱悶
落車囉byebye

落車之後沿住路牌就去到campsite

唔知大家對於外國campsite既印象係點
就比我想像既更大 成個山頭咁
https://www.camping-seiseralm.com/fileadmin/userdaten/bilder/Camping/Piantina_Camping_Seiser_Alm__web_.jpg

個reception係間木屋仔,入面d人都幾親切
速速磅水之後就俾咗份地圖你,然後揸車送你落campsite個位(唔好以為好近原來行都要成10分鐘)

想借塊地嚟留宿一宵居然都要40歐仲要唔包早餐
之不過
Dolomites好多accommodation都係送交通pass
就算只係過一晚夜,我都收到張7日pass
代表呢7日完全冇俾過錢搭巴士覺得有賺

砌好個tent就打算盡用佢張pass
事不宜遲 即刻出發去Seiser Alm
今日應該收收地皮但一定唔爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞