[窮撚遊記] 2星期意大利Dolomites 威尼斯 佛羅倫斯 米蘭

230 回覆
43 Like 2 Dislike
下次買個bivy 行到攰一鳩就地即開即瞓
本來想喺嗰度住兩日點知價錢太貴
結果選擇即日來回羅馬
我上個月去有用綁手嘅手機繩,袋放喺前面基本上好安全
最緊要着得窮啲
有嘢擺喺袋嘅話,要用呢方法
咁如果係擺錢同打電話都幾唔方便
自己每次都要拆咗個扣先可以再用
我都有用手機繩
著得太窮入名店好難搞
不過都係選擇著窮啲
可能真係着得太窮,去Harrods Loro Piana睇鞋俾人白眼
唔理我淨係serve中東人
但係英國同意大利感覺其實都幾安全,唔似啲人講到咁危險
可能真係着得太窮,去Harrods Loro Piana睇鞋俾人白眼
唔理我淨係serve中東人
但係英國同意大利感覺其實都幾安全,唔似啲人喺啲blog/reel講到咁危險
去dolomite剩係去day hike?
點解唔玩幾日hut to hut咁行?
我好似冇被白眼
但有戰利品拎住去shopping d sales 真係明顯積極好多
不過全世界sales都係咁
其實我覺得你唔serve係唔緊要嘅
但係當我想試吓啲袋款或者試鞋嘅時候唔好西面
因為名店啲嘢唔係平
二來我都有俾錢買
唔覺得好重咩
不過去意大利係會覺得要着靚啲,d男人勁識着衫
瑞士人好多景點都係山,去超市買定野餐野食行到邊食邊間就得,特別係湖區,有包麭包係身隨時喂雀好撚緊要
其實唔覺有咩治安問題,冇咩野,4月去咗
我會喺你出發前完成佢 唔爛尾
lm 支持
我第一次去唔識野好似平時旅行咁帶埋d勁求其既衫去,冇兩日頂唔順自己太7沖入去米蘭zara 買咗堆衫頂住先
我通常所有野都有條繩連條, 條繩有時會跌出褲袋出面,啲賊睇到知道你係一個有預備的人,唔會容易埋你身
轉咗2程巴士返campsite
話說等巴士果陣見到外國d巴士站有漂書corner
樓豬正書蟲 如果香港都有漂書corner唔知我會錯過幾多班車

返到campsite已經6點,周圍行下先

叉電locker呢個design真係幾正放部電話入去自己set密碼就得原先計劃camping果陣都苦惱緊呢一個星期荒山野嶺既生活要點解決叉電問題,見d人仲話要入餐廳借電,叫我呢d毒撚情何以堪

趁住電話食緊電期間都沖返個靚

不愧係40歐campsite,沖涼設施實在太高質

Pizza機

趁入黑之前匿返入自己個竇我既要求淨係夜晚唔洗出去疴夜尿
每次歐遊都好鍾意喺外國呢種日出而作 日落而息既生活感覺每一日都好充實,完成晒果日既行程就返去休息

早抖啦大家

瞓醒一覺就執野check out40歐一晚既campsite不宜久留
原本仲以為行咗半日山一定會不舉(隻腳)點知第二日起身居然咩事都冇
但一諗到要揹住個大背囊行返上條斜路上巴士站,迫使我呢個毒撚要開口問下campsite d職員可唔可以車我一程上去個巴士站

3分鐘都唔洗既車程已經到咗

果然唔敢開口既顧慮好多時都係我地自己諗多咗。世界充滿住好多熱心既好人,唔洗人地未ban你前就先ban咗自己更何況即使被拒絕都唔係咩大不了既事啊

Byebye我喺Dolomites camping初夜既地方

靠住campsite送既7日交通pass上咗另一架霸王車

眼利少少就睇到今日既目的地
Ortisei
係啊真係唔多見人講 冇咩資訊量不過呢d高質地方真係靜靜雞講就算 廢事淪為新公廁
真係唔怕俾人偷野咩,樓主冇拖喼齋十幾斤camping bag?
利:嚟緊七月中開始個幾月假,打算緊去英國探朋友定自己去意大利
貴重野跟身就得啦有次等緊巴士急尿 成個背囊dum咗喺巴士站十幾分鐘都安全
我當年同你個糾結一樣 最後好開心揀咗獨遊
咁樓主推介英國定意大利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞