率先體驗Android版八達通! (5)

903 回覆
12 Like 3 Dislike
我backup佢到真正release 先用番得唔得
解決曬到時先真正release咪仲好
開住個background activity 就得
https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/customer-service/faq/android-octopus/other-mobile-octopus.html

1. 如果我已有Smart Octopus in Samsung Pay,我可以使用Android版八達通嗎?
可以。 使用Android版八達通之前,你需要先備份其他流動八達通或移除及退款。

若你正在使用Smart Octopus in Samsung Pay,請參閱以下步驟加入及使用Android版八達通:

前往Samsung Wallet並將Smart Octopus in Samsung Pay備份至你的三星賬戶;
返回八達通App並加入Android版八達通;
把流動裝置的預設NFC 付款方式 設定為「Google Pay」或「Android 作業系統」(如適用);
Android 版八達通將成為你的預設手機八達通。

即係用緊Samsung八達通既可以轉用Android?
Samsung機用返smart octopus啦
Android 八達通仲係麻麻
其實申請填完表要等幾耐先有,部pixel 八達通app入面一路無Android 八達通個畫面
我都等咗個幾月先有
五月到而家都冇
請問有冇爸打用緊 LineageOS ?
永世都唔可以
依家要lock bootloader同unroot 先裝到8仔隻App,應該冇乜人咁玩
我好耐之前部Pixel做過
為咗換地區嘅Android版本
好耐都冇用過 Lineage,但舊機冇得再升級,Lineage 有
裝完 Lineage 好似可以 LOCK 番 BOOTLOADER 都 UNROOT
唔知咁過唔到 SAFETY NET 等東東
其實而家八仔試緊乜?
搵堆人用完一輪就冇聲冇氣咁,又唔見隻 app 有乜特別update
俾人感覺有D 野佢地搞緊,但係又搞唔掂咁....
明明買野好快,但入鐵勁慢
我月頭成功過一次坐九鐵之後大部份入閘機都無限轉圈未成功入過閘(港九新界工作會經過啲站都試過哂)
report過都冇下文
近期佢地八達通經HDC update仲整到公司有啲八仔機價錢跳哂
(特別係android / iphone )既八仔一用就好易出事
我諗有排搞
我用落又唔差

係overall 反應慢少少
同公司樓下飲品機keep 住轉用唔到

搭巴士地鐵未試過失敗
對上個次update左個app之後,
整體用落都感覺快左,
只有部份地鐵既機可能慢些少,
可能舊機問題
我反而覺得地鐵舊機會快少少
藍色新機多數慢半秒左右
永遠都過唔到。
裝custom rom點樣lock翻bootloader成個rom都唔同
bootloader理論上唔關ROM事, 除非你連bl都flash過第二隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞