率先體驗Android版八達通! (5)

903 回覆
12 Like 3 Dislike
用Google pay就冇咁多問題啦
如果靠Google,應該就好似Pixel Phone 咁,無了期咁等🤭
有無消息 wear os 有無得用
期待中…
希望可以support
我P7P disable後台每次畀錢都要等段時間

以前disable咗後台都係要load,但冇load咁耐,大概0.5-1s左右

就自從應該上幾個禮拜開始越等越耐,起碼一秒起步,最耐試過兩秒先wake up個八達通,跟住仲要等轉圈,每次差唔多要七八秒先畀完錢
除左地鐵出入閘,咩都妙 do
地鐵點kick法先
好似冇反應咁,要停低等佢 read
(中間冇移動過部電話)

平時用八仔,手拎住張卡拍落黃色盒仔,閘門就會開,對腳繼續向前行,好 smooth

如果用同樣速度拍電話,閘機實響,要退後再前行

試左幾款閘機都係咁
仲未有update
但係今日拍卡覺得係快咗嘅, 係咪placebo effect
新嗰款特別撠, 拍咗落去啦嘟咗啦
但係如果你已經行入咗去佢嘅紅外線sensor 會戇鳩鳩唔開門, 夾硬推過去算

不過已經轉咗用visa畀錢, 要舐幾毫子回贈
前幾日已經開始用唔到

到今日客服打過嚟話幫我刪卡退款
先發現原來連自己刪卡都做唔到

又要等成個禮拜 先可以申請過張
而家咪就係用緊google pay囉
八達通一直都係因為之前八達通公司唔搞所以android先冇, 完全唔關google 事
成個implementation應該Google淨係做call Octopus app嗰部分, display餘額有冇backup咗status etc.

如果唔係嘅話直接做應該到好似Apple Pay咁
而家個google pay係假
Suica嗰隻先係入Google pay
咁咪就係話係應該將矛頭指向八仔而唔係google
應該google唔比佢入gpay 咪焗住用app
擺明係照顧果d裝唔到google framework果d機先搞成咁啦
唔理咁多,反正現在用到手機支付俾到錢已經算好
港版大陸機唔係都有咩
應該有排,wear os 型號太多,每款銷量太少,好難會花資源去support
其實Suica果隻都係假
日本人裝mobile suica app就一樣可以唔駛用google wallet
但佢又做到用watch都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞