率先體驗Android版八達通! (5)

903 回覆
12 Like 3 Dislike
啲銀行都出咗類似嘅通知,正常喺Google Play download 啲apps 應該問題唔大。如果自己裝APK 嗰啲就有影響
係呀,我見其他銀行app都有咁既要求
攞咗 SVF 就當自己係銀行 app,有冇搞撚錯
SVF都係under HKMA監管
反而財仔唔係
馬會app要經APK download
之前有段時間AN 機payme cap 唔到圖
又係金管局搞
之後payme加多左個專用cap圖制
點會係屌8仔唔係屌hkma
咁浪費?! 先用得幾年就掉
改裝難 同埋本身表現唔理想
西港島綫 沙中綫 觀塘延線嘅閘機全部換走
沙中線嗰隻仲短命 咁都換走
其實唔差 拍卡反應好快

乜新呢款又好好咩 我覺得開閘速度好慢
仲衰過以前嗰啲 有幾次佢lag機前面過完閂到一半唔識再開返 我成個菠蘿蓋撞落塊頁度痛到仆街
咁馬會呢啲大路app佢哋應該OK嘅
其實係睇你有冇比啲特別嘅d權限依啲app
好似如果你sideload個app又比左一啲accessibility嘅權限佢payme就唔會比你開app, 開一次logout一次
我估今次八仔都只係同依啲payment app睇齊
佢對門係開得幾慢
睇返佢字面意思佢係要除咗唔喺google play之外 仲係要畀得太多permission嗰啲先至會中

我反而想知佢點樣detect
應該靠Google Play protect
本身呢舊野scan到有non google play app攞過多權限就會彈warning
佢應該加左logic detect呢舊野嘅report
早幾日上村巴嘟唔到,今日又係咁,咩料
如果係單純scan安裝包名 其實可以改Q曬佢bypass
之前睇隔離post中信銀行app又係要檢查
係連Samsung 自家app都話太高權限
所以咪本末倒置
懷疑佢係睇apk嘅installation source,假如係機過機而又未做update,installation source就會變做Smart Switch,全部都唔係Google Play

另外Alipay HK會當咗Samsung Galaxy Store唔係官方store,列晒全部Galaxy Store先裝到嘅App出嚟話有風險

Android太多可能性,做親呢啲implementation都各師各法,好易誤中副車
香港IT
連UAT都唔撚做就直接production要用家中伏
買部samsung機去試都懶
垃圾app 張卡退左錢都唔俾logout

連data都唔俾clear 要del app先得
全民UAT
睇咗少少api應該係 packagemanager 嗰度攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞